KOMMENTARER

Humanister og samfunnsvitere er ikke unyttige, Skogen Lund.

NHO-lederen demonstrerer et snevert og nedlatende syn på kompetanse.

NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum 2017. NHO-sjef Kristin Skogen Lund.
NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum 2017. NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hadde det enda vært riktig. Men da NHO-sjef Kristin Skogen Lund i forrige uke skulle beskrive det hun kalte en «klar systemsvikt» innenfor høyere utdanning, var det basert på noe som i beste fall kunne kalles vage antagelser. Skogen Lund beklaget seg over at samfunnsvitenskapelige og humanistiske fag var i vekst, at realfag og ingeniørfag var i tilbakegang, og at dette sluset studentene inn i det offentlige i stedet for å stimulere til å bli det Skogen Lund og NHO mener de burde bli: Produktive teknologer til nytte for næringslivet. I dagene som fulgte, kunne ledere i norsk akademia enkelt skyte ned de fleste påstandene: Det er større vekst innenfor realfag enn humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag ved universitetene, mange humanister får jobb i privat sektor, og realister er blant de som strever med å få jobb etter studiene.

NHO-lederens feilaktige påstander er beslektet med en seiglivet fordom som særlig rammer humanister: At de sitter og sysler med unyttig fjas i syv år på statens regning, før de går ut i en semirelevant jobb der de ikke får bruk for diktanalysene sine. Skogen Lund har forsøkt å rette opp og si at hun ikke er mot humanister og samfunnsvitere som sådan, bare kritisk til at de skal bli for mange. Men hun opprettholdt skillet mellom dem og de som trengs i det «produktive næringslivet». Det er et snevert og smått nedlatende syn på kompetanse, av flere grunner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer