KOMMENTARER

Humaniora under press:

Humanistiske fag er ikke nyttige på samme måte som teknologske fag. Det betyr ikke at de er unyttige

Plutselig er det bruk for humanistenes kompetanse

VOKTES OM: Dersom vi definerer «nytte» for snevert, taper de humanistiske fagene. Foto: Scanpix / Shutterstock
VOKTES OM: Dersom vi definerer «nytte» for snevert, taper de humanistiske fagene. Foto: Scanpix / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det kan virke som et ærlig valg: Å vie livet sitt, eller fire-fem år av det, til å studere og forske innenfor det frodige feltet som går under samlebetegnelsen humaniora; å dykke ned i litteratur, språk, filosofi, forskjellige kunst- og kulturfag. Men nå til dags må man rettferdiggjøre det på en annen måte enn før. Humaniorameldingen fra i fjor etterspurte samfunnsnytte. Forskningsmidler går til hardere fag. Den britiske litteraturforskeren og forfatteren Terry Eagleton besøkte nylig Bergen for å rope varsko på vegne av de humanistiske fagene, som han mente snart ville avgå ved døden hvis ikke noen snart gjør noe drastisk. Hans forslag: Insister på å være unyttig, og på at det å være unyttig er selve poenget. «De humanistiske fagenes tradisjonelle berettigelse har vært å operere som kritikk», sier Eagleton til Morgenbladet. «Men nå ofres kritikken for nytte».

Det er sant at humaniora står under press, og har gjort det lenge. Det er lagt opp til et system der en viss type produktivitet og ringvirkninger belønnes på en måte som gjør at de humanistiske fagene har større problemer med å hevde seg i konkurransen om forskningsmidlene. I produktivitets- og popularitetskonkurranser er det sjelden den som ser på seg selv som en kritiker av det hele, som vinner frem. I Norge har vi sett hvordan små fag straffes for å være små, selv om ingen mener at fag som filmvitenskap bør være svære, og at studier som ikke er direkte rettet inn mot arbeidsgivernes behov, blir angrepet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer