DEBATT

Humlegårds problem

All seriøs forskning tilsier at politireformen er et høyrisikoprosjekt.

UTEN STØTTE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård viser til politianalysen, men rapporten er en konsulentrapport uten støtte i forskning, skriver innsenderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTEN STØTTE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård viser til politianalysen, men rapporten er en konsulentrapport uten støtte i forskning, skriver innsenderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 20. juni reagerer politidirektør Odd Reidar Humlegård på min kronikk 13. juni. Han leser den som personangrep, men tar ikke den faglige kritikken. Litt utdyping må til.

Den generelle utviklingen av ledelsespraksisen i offentlig sektor i Norge og mange andre land er dokumentert i utallige publikasjoner. Når det gjelder det norske politiet, har jeg dokumentert utviklingen til nå i tre bøker.

Humlegård viser til Politianalysen. Utvalget var stort sett karrierebyråkrater. Rapporten er en konsulentrapport uten støtte i forskning. Ikke analyserte den kultur og ledelse, og ikke problemene med total omorganisering av politiet, for eksempel konsekvenser av mangeårige produktivitetsfall. Den tegnet kart og beskrev tenkte tilstander. Den eneste organisasjonsforskeren i utvalget har tatt avstand fra konklusjonene i analysen, mens flere av byråkratene ble belønnet med ansettelse i Politidirektoratet (POD). Nylig måtte POD erkjenne at produktivitetsfallet har startet. Det sier litt.

Den ubehagelige sannheten er at den nye politieliten bygger sin nystrøkne praksis på populære ledelsestrender uten kunnskapsgrunnlag. Kritikken derimot, er basert på omfattende internasjonal forskning som har vist at sterke kontrollstrukturer, økte maktdifferanser og framveksten av en lederelite skaper dysfunksjonelle offentlige organisasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer