Hummelvolls fossil-TV

Arve Juritzen og hans «Vil du bli millionær?» på TV 2 bør få lett match på fredagskveldene i høst. For det den konkurrerende kanalen NRK1 stiller opp med på samme tid, er ikke rare greiene.

Forrige fredag var det Petter Nome som ledet NRK-satsningen «Åpent hus». Han fikk heller lunken kritikk her i avisa. I går holdt hans alternerende makker Hilde Hummelvoll programlederroret. Hun var ikke det spor bedre. Hun var faktisk atskillig verre.

80-tallet

Det beste som kan sies om underholdningsprogrammer som «Åpent hus», er at de er et knakende godt argument for at lisensfinansieringen av NRK bør opphøre. Hvorfor TV-seerne skal betale en ekstra avgift for å få servert underholdningsprogrammer som en hvilken som helst kommersiell kanal kunne gjort bedre, er en gåte.

«Åpent hus» er 80-tallsfjernsyn laget av NRK for gud vet hvilken gang. Alt ved det oser av kreativ invaliditet og skrekk for å finne på noe nytt. Det er et velprøvd konsept tynet til det ytterste med en blanding av lissom-intervjuer, musikk og et lissom-intervju igjen.

Ille

Ekstra ille blir dette konseptet med Hilde Hummelvoll fordi det blir så mye av henne i hvert program.

Hun var nok en god journalist i sin tid, men nå er det meste blitt rutine og anstrengende skråblikk på absolutt alle temaer. For Hilde Hummelvoll er a-ha verdens største popband, transvestitter noe veldig, veldig rart og det å sitte på en bruskasse når man intervjuer en fotballspiller liksom litt rocka og gæernt.

Det er noe feil med fredagsunderholdningen når man føler seg hensatt 15 år tilbake i tid. Det er mulig seerundersøkelsene til «Åpent hus» viser at det er mange eldre som ser på, og at aldershjemmene Norge jubler når det er på lufta. Men vil man nå andre seergrupper, bør nok både stil og innhold legges om.

Sidrumpa

Det sidrumpa preget ved «Åpent hus» er kanskje ikke bare redaksjonens feil. På Marienlyst er det mange som konkurrerer om aktuelle gjester for tida. Hummelvoll hadde fotballspilleren Myggen en dag etter Knut Olsen, Fredrik Skavlan har kanskje hevd på ukas mest aktuelle og kommunisten Aslak Sira Myhre som raser mot tøvete underholdningskultur fra et tøvete underholdningsprogram, blir liksom litt rart. Men likevel: Bedre enn dette må da vel være mulig?