Hummer og kanari

Ei scrapbok som peker i alle retninger og gir et bilde av Bringsværd i helfigur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I sin siste bok veksler Bringsværd mellom å gå tur med hunden og rydde opp i skrivebordsskuffa. Boka framstår som en cocktail av erindringer, aktuelle betraktninger, impresjoner fra Hølen (der han har bodd i mange år) samt småstykker som tidligere er trykt i ulike sammenhenger (i programhefter, antologier, o.l.), notater og utkast og festtaler og mer eller mindre ferdige ting som er blitt påbegynt og/eller forkastet og/eller glemt.

Stort og smått, viktig og uviktig - et slags statusoppgjør, både kunstnerisk og menneskelig, der vi opplever forfatteren både i helfigur og i knehøyde.

Spriker

Boka spriker i alle mulige retninger, og i tillegg til alt det andre kommer de mange fotnotene, der Bringsværd boltrer seg i tankesprang og digresjoner, historier og anekdoter.

Hummer og kanari? Jo da, det er sikkert og visst, og vel mye fyllekalk og tomgangssnakk også. Men hummeren er jo et ålreit dyr, og kanarien gir heller ikke dårlige assosiasjoner, enten det er fuglen eller øygruppa vi tenker på. For øvrig passer uttrykket riktig bra. Bringsværd kan kvitre lystig og bite så det svir. Han er en godmodig mann, men også han kan være både sarkastisk og hissig når han taler/skriver om ting han misliker. Det finner vi mange prøver på i «Samtaler med en svart hund», der Bringsværd hever stemmen både titt og ofte - mot nedleggelse av nærbutikker og posthus og lokale jernbanestasjoner, mot den usle avlønningen av dramatikere, mot den offentlige kulturpolitikken, m.m.m.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer