HUMORKONGEN: Atle Antonsens karriere peker bare én vei. Men samtidig om han stadig kommer med nye, kritikerroste konsepter, blir han også mer og mer usikker på om folk kommer til å like det de får se. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
HUMORKONGEN: Atle Antonsens karriere peker bare én vei. Men samtidig om han stadig kommer med nye, kritikerroste konsepter, blir han også mer og mer usikker på om folk kommer til å like det de får se. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

- Humor er en kompensasjon for noe man mangler

Humorkongen Atle Antonsen mener han ikke hadde hatt nubbesjans uten evnen til å bringe fram latteranfall.

Atle Antonsen (42) er igjen aktuell som Bent i oppfølgeren til julekalendersuksessen «Nissene på låven» fra 2001, «Nissene over skog og hei».

Siden han for ti år siden «stakk av med seieren» på låven, har karrierepila til Antonsen bare pekt én vei, nemlig oppover. Etter nissesuksessen, jobbet han blant andre sammen med moromennene Bård Tufte Johansen og Harald Eia i braksuksesser som «Uti vår hage», «Team Antonsen» og «Tre brødre som ikke er brødre».

Deretter fikk han rollen som den nevrotiske og vikarierende etatsjefen Tor Varhaug i «Etaten», før han serverte humorglade nordmenn samlivsteraupauten Dag, i serien med samme navn. Denne høsten har han også vært å se på kinolerretet, sammen med flere andre kjente humorfjes, i «Kong Curling».

I mars blåser han på ny liv i «Etaten»-Tor i den nye serien «NAV», mens han høsten 2012 skal prøve seg i musikalen «Spamalot». Det er ingen tvil om at Atle Antonsen har stø kurs.

- Venter på nedturen - Det føles jo bra. Det er mye deiligere å jobbe i medvind enn i motvind, selv om jeg ikke har jobba så mye i motvind... Det har vært en jevn, fin seilas dette, altså. Så lenge ting går bra, sitter jeg jo bare og venter på nedturen. Så det blir spennende, humrer han til Dagbladet.

Men Antonsen vil ikke ta all æren for den imponerende karrieren.

- Det er ikke bare min fortjeneste at det går bra med min karriere. Jeg får jo jobbe med de beste folka hele tida. Bård og Harald, for eksempel, er jo åpenbart en fantastisk skole.

- Humor er en kompensasjon for noe annet man mangler. Alle må finne sin plass, og jeg fant ut at hvis jeg skulle ha nubbesjans, så var det humor jeg måtte satse på. Det begynte som en personlig ting. Og etter hvert har jeg fått mye erfaring, og vet mer hvilken retning jeg skal gå.

NISSESUKSESS: Atle Antonsen spilte Bent i «Nissene på låven» i 2001. Nå er han tilbake i «Nissene over skog og hei». Foto: TVNorge
NISSESUKSESS: Atle Antonsen spilte Bent i «Nissene på låven» i 2001. Nå er han tilbake i «Nissene over skog og hei». Foto: TVNorge Vis mer

Men selv om Antonsen nå er en etablert komiker, betyr ikke det at han ikke får prestasjonsangst.

- Men man blir ikke sikrere av den grunn. Jeg var mer skråsikker da jeg var 22, sånn er det ikke lenger. Jeg er litt mer  ydmyk i forhold til det nå, og faktisk litt mer usikker for hver gang. Før var jo drivkraften å overbevise. Nå er drivkraften å ikke skuffe. Det er to helt forskjellige ting.

Musikal-humor Et viktig moment for komikeren Antonsen er kunsten å overraske publikum.

- Det er vanskeligere nå som jeg er blitt kjent. Det er lettere å komme fra undersida og overraske, enn å være etablert og overraske. Da er det viktig å skifte sjangre og gjøre ting som ikke er forventa.

Og nettopp det skal han gjøre neste høst i musikalen «Spamalot».

- Det er en musikal jeg kan kle - og motsatt, fordi den har en ironisk distanse til seg selv, og er ikke en av de litt seigere variantene. Det blir ingen svulstige ballader fra meg, forsikrer han.

42-åringen synes det er vanskelig å si hvor lenge han skal fortsette å lokke fram latterhikstene til folk.

- Det er jo ikke så veldig mange komikere som har blitt bedre etter passerte 50, så normalt sett bør jeg ha noen få gode år igjen. Så får jeg se om jeg klarer å vise eller motbevise det.

Gjør tenåringssønnene flaue - Hva skal du gjøre hvis du gir deg, da?

SAMLIVSEKSPERT: «Dag» omhandler samlivsterapauten Dag, som dyrker den totale ensomhet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SAMLIVSEKSPERT: «Dag» omhandler samlivsterapauten Dag, som dyrker den totale ensomhet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ingen masterplan, og tenker veldig lite hverken bakover eller framover, så jeg bare hopper i neste prosjekt jeg, og så får vi se. De sorgene tar jeg ikke på forskudd altså.

På tross av sine mange rolletolkninger, er det først og fremst familiefar han er. Datteren på 21 og sønnene på 15 og 13 sørger for å gi ham en «sunn distanse». For det er ikke alltid de synes pappa er like morsom.

- Poenget med tenåringer er at de skal synes at foreldrene er kleine. Det trigger jeg jo så godt jeg kan, gliser han.

- Jeg liker å gjøre barna litt flaue, det tror jeg er fars jobb, altså. Det er ofte litt mer kalkulert enn de tror. Jeg liker liksom at de syns jeg er litt pinlig. Den moroa må vi ha, syns jeg. Det skal jo ingenting til, bare jeg gjør litt ut av meg, så er det kjørt. Fryktelig enkelt. Koster ikke én kalori å få barna flaue, altså.

CURLINGENTUSIAST: Atle Antonsen har vært å se på norske kinolerret denne høsten, i «Kong Curling». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
CURLINGENTUSIAST: Atle Antonsen har vært å se på norske kinolerret denne høsten, i «Kong Curling». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer