- Humor selger i Norge, og det synes jeg vi skal være stolte av

«Eon»-skaper Lars Lauvik slår tilbake.

I slutten av januar kastet den norske tegneseriekskaperen Tor Ærlig forsøksvis en brannfakkel inn i det norske tegneseriemiljøet med følgende utsagn:

- Alle dere «alternative» serietegnere - kan dere leve med at den eneste som tør å hevde sin ærlige mening om verden i dag i tegneserieform faktisk er Lise Myhre i «Nemi»?

Det fikk flere til å reagere, blant annet «Fagprat»-skaper Flu Hartberg, som kom med følgende svar:

- Det er flott med freske innspill, men jeg syns vel ærlig talt at verken Nemi eller Ærlig selv sier så mye om verden i dag.

Tilsvar i serieform Nå har også «Eon»-skaper Lars Lauvik kommet med et tilsvar til Ærlig, i form av en femsiders historie som er på trykk i denne ukens «Eon»-blad.

Her skildrer Lauvik seg selv i passiar med seriefiguren Tetra, og sier blant annet:

- I rettferdighetens navn har jeg brukt Rosemarie Køhn som poltergeistutdriver, Devolds budsjettunderskudd, Giskes spillhysteri, Støres afghanske tepper, Jaglands «Bongo fra Kongo» ... Jeg har harselert med feminister, fascister og ekstremister - og det er bare de jeg kommer på, er ordene Lauvik putter i munnen på sitt tegnede alias.

Lauvik er tydelig på at kritikken i historien overhodet ikke handler om person, men om sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tor Ærlig er en kjempekar, og jeg elsker seriene hans. Det er uttalelsene hans jeg er uenig i. Kanskje er jeg bare litt snurt som ble utelatt fra listen over de som er politiske og samfunnkritiske - jeg tipper han ikke har lest Eon engang, sier Lauvik og fortsetter:

- Jeg synes han bommer når han hevder at tiden er inne for en politisk brannfakkel i tegneserieform. Skulle gjerne sett at det stemte, men realiteten er at markedet bestemmer. Skal du ha et håp om å leve av å lage seriøse, politisk orienterte tegneserieromaner i Norge i dag, er du avhengig av kulturstøtte i huet og ræva. Det er ikke kritikk, det er realiteten.

- Humor selger Lauvik påpeker at han ikke har noe imot tegneseriesjangeren Ærlig etterlyser, tvert imot:

- Jeg skulle gjerne sett det, skulle gjerne lest det og jeg skulle mer enn gjerne laget det. Men dette er jobben min, og jeg må kunne leve av den. Humor selger i Norge, og det synes jeg vi skal være stolte av. Det er ikke uvilje fra de store forlagene som gjør at det ikke gis ut mange serieromaner, men de driver tross alt butikk.

Iselin Røsjø Evensen, som er redaktør for både Ærlig og Lauvik, beskriver situasjonen nå som å ha «baksetet fullt av småkranglende gutter på vei til fotballtrening».

- Jeg synes vel at kunstnere - uansett medium - må få velge om de vil være politiske eller ei. Det er faktisk ganske mye samfunnsengasjement og politikk i norske tegneserier. Satiren lever i beste velgående, samfunnskommentaren likeså. Er de opptatt av politikk, kommer det gjerne til syne i det de skriver/tegner, sier Røsjø Evensen, og fortsetter:

- Er de ikke opptatt av politikk, er det antakelig ikke videre smart å be dem om å skape politiske arbeider ... Jeg forestiller meg at det lett kan bli pinlig. Det hadde vært moro om det dukket opp mer samfunnsdebatt i tegneseriene - både satire og alvor, men det er ikke noe som kan forseres, tror jeg.

• Husk også at Dagbladets seriekonkurranse 2011 er i full gang!

- Humor selger i Norge, og det synes jeg vi skal være stolte av