Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

2018 har såvidt tatt på seg ytterjakka så deiser det inn krim fra ulveland:

Humord fra bygdene

Krim for eldre, sier vår redaktør innenfor ordspill og tøv.

BYGDEDYRET: To krimbøker med sprø og fine lokale rammefortellinger er nå ute, den ene fra Østerdalen der denne elgen er sjefen og den andre fra farge og skumle Valdres. Foto med filters: Tom Stalsberg
BYGDEDYRET: To krimbøker med sprø og fine lokale rammefortellinger er nå ute, den ene fra Østerdalen der denne elgen er sjefen og den andre fra farge og skumle Valdres. Foto med filters: Tom Stalsberg Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2018 har nesten ikke fått tatt på seg vinterfrakken før det dukker opp to krimbøker i posten. Ingen av dem kommer fra de store forlagene som selger krim for eldre for at bunnlinja skal følge dem hjem. Nei, bøkene kommer fra de bitte små innenfor junglene av forlag uten stort salgsapparat og derfor skriver vi om dem med den største selvfølgelighet, også fordi begge bøkene pirrer det gamle og seige bygdekrypdyret i oss.

Det har seg nemlig slik at bok nummer en bærer tittelen «MORD og mysterier i Østerdalen». Forfatter er Morten M. som vi snakket med på en skurrete linje fra nettopp Østerdalen der M – som egentlig heter Morten M. Kristiansen og som hadde ansvaret for baksidekvalitet i VG fra 1979 til 2011 med tekst og tegning – bor, skriver, banner, ler og fabulerer. M forteller at rammefortellings hovedperson er den forhenværende bilmekanikeren Biggen. Han ønsker å følge Rousseaus ord om å vende «tilbake til naturen» og i en Chevrolet Bel Air 1957-modell bringer dette ham til verdens navle, folketallet ikke tatt i betraktning, Atna i dalenes jammerdal, Østerdalen. Tilfeldigvis det samme stedet som også herr M holder hus, huleboer, humor, humus og huskestue.

Vi kan opplyse om at Biggen kommer godt ut av det med de lokale, han får et gnist av kjærlighet til den reisende kvinnen Lola som og M skriver om lokale lensmenn og andre ulvefolk og fe som nok vil kjenner seg igjen. Boka selges over disk på ett eneste sted i landet, på den lokale Coop-butikken som nettopp har bestilt en ny forsyning mord og mysterier.

Dermed forlater vi Fargo, poste restanse Østerdalen og stikker til verdens fineste sted, folketallet tatt i betraktning, Valdres og boka «Mord på Valdresbanen», en burlesk krimparodi som også er et 296 siders langt kjærlighetsbrev mellom to permer, nedtegnet av Christian Schlüter, illustrert av Gisle Harr. Forfatteren er psykologispesialist ved avdeling for Personlighetspsykiatri, Oslo universitetssykehus og er fast skribent i Klassekampen.

I forordet står det at ideen ble unnfanget da forfatteren og samboeren kjørte til Valdres og så restene av den nedlagte Valdresbanen påsken 2013. Boka er en sprø og massiv hyllest til Valdres, noe denne skribent – med tilgang til svigermors hytte i prospektkortet Vang – skriver under på. Og, nettopp Vang blir da også trukket fram ettersom boka dedikeres til Ragnar og Marie Schlüter-Nielsen som kjøpte hytte der i 1968.

«Mord på Valdresbanen» er også en tittel som gir historisk romklang innenfor kriminalfaget og 1934-romanen «Mord på Orientekspressen» skrevet av Agatha Christie. Vi legger til at med Harrs tegninger er det småting i denne utgivelsen som trekker oss litt i retning Flåklypa-universet til den store mester, Kjell Aukrust.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!