Hun avgjør hva du får se

Selv om det er du som har fjernkontrollen i hånda, så er det Annika Biørnstad (44) som har makt over flest fjernsyn her i landet.

For NRK har de mest sette TV-kanalene i landet, og det er Annika som er TV-sjef på Marienlyst og bestemmer hva som skal sendes - og når . Annika Biørnstad debuterte i NRK for 20 år siden. Starten i Dagsrevyen under Lars Jacob Krogh ble ingen myk start. Seinere har hun jobbet i samtlige avdelinger i TV-huset, bortsett fra dramaavdelingen. Jobben hun fikk i august i fjor inneholder drama nok i lange baner. Skjermet fra offentligheten i starten. Situasjonen er i endring.

TV-filmen tilbake

- TV-høsten i fjor fikk jeg ikke satt mitt preg på i særlig grad. Den eneste akutte endringen var at Keiko kom svømmende inn til Norge, og jeg fikk bestilt et program om Keiko som ble veldig bra, smiler Annika Biørnstad. - Heller ikke årets TV-vår blir veldig annerledes. Men til høsten vil seerne merke forskjell. Først og fremst skal vi ha tilbake en storfilm på NRK1 pr uke. Om det blir «mandagsfilm» eller en annen ukedag er foreløpig ikke bestemt. Men dette betyr en radikal endring på sendeplanen, mener Biørnstad, som er fornøyd med TV-kombinasjonen av informasjon og underholdning. «Schrødingers katt», «Newton», «Puls», «Forbrukerinspektørene» og liknende program likes godt av Biørnstad.

Gubbe-TV

NRK har imidlertid fått mye kritikk for å ha tatt programsuksesser som «DaCapo», «SommerDag» og «Rorbua» av lufta. - Lei av gubbe-TV? - Det handler ikke om gubbe-TV. Og at et program tas av, betyr ikke nødvendigvis at vi synes det er dårlig. Men NRK må utvikle seg videre. Jeg er opptatt av å ha en god kommunikasjon med seerne. Totaltilbudet til publikum skal være det beste. Det er min jobb. - Men de viktigste programmene skal fortsatt gå på NRK1. - I dag er vi for dårlig på egenprodusert utenriksstoff. Vi må bli bedre på dekningen av verdenssituasjonen i NRK1. Både når det gjelder innkjøpt stoff og egenprodusert stoff. Vi må rett og slett få opp tilbudet. Jeg ønsker også en bedre miks på kulturprogrammene. - Er det riktig å vrake Petter Nome fra «SommerÅpent»? - Det var en veldig vanskelig vurdering. Og det er ikke sikkert vi vurderer likedan neste gang.

I TV-RUTA: NRKs TV-sjef Annika Biørnstad synes det er vanskelig å kombinere kommersiell TV med allmennkringkastingens oppgaver. Men NRK-toppen vil endre NRKs TV-tilbud og tror på suksess.