Y-blokka

Hun avgjør Y-blokkas skjebne

Tingrettsdommer Helen Engebrigtsen har all makt.

SPERRING: Et fire meter høyt gjerde, forankret i betongblokker, er satt opp rundt hele den rivningsklare Y-blokka i regjeringskvartalet. Nå kan arbeidene skje uforstyrret av demonstranter, som har truet med å lenke seg fast til den bevaringsverdige bygningen. Reporter: Lars Eivind Bones / Video: Frode Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 47 år gamle dommeren fra Jar i Bærum skal alene avgjøre hva som skjer med Y-blokka.

Skal det ikoniske bygget legges i ruiner, eller skal den få en ny behandling i Oslo tingrett til høsten?

ALL MAKT: Helen Engebrigtsen ved Oslo tingrett har Y-blokkas skjebne i sine hender. Foto: NTB Scanpix
ALL MAKT: Helen Engebrigtsen ved Oslo tingrett har Y-blokkas skjebne i sine hender. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det hun skal avgjøre, er om rivingsvedtaket er gyldig eller ikke.

Blir rivingsvedtaket stående, er allerede gravemaskinene på plass - og arbeidene kan starte umiddelbart. Hele området rundt Y-blokka er nå gjerdet inn. Det er Statsbygg som har ansvar for rivingen.

Har all makt

Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) vedtok i 2017 å rive bygget, men motstanderne er stadig blitt flere - og motstanden mer massiv.

Tingrettsdommer Helen Engebrigtsen har nå all makt i denne saken.

Den 47 år gamle dommeren fra Jar i Bærum skal alene avgjøre hva som skjer med Y-blokka. Hennes kjennelse kommer før påske. Det er ingen jury eller andre involverte i en slik sivil rettssak.

Helen Engebrigtsen kom fra stillingen som Orkla-advokat til Oslo tingrett i fjor.

Hun har også erfaring som styreleder i Matbransjens Faglige Utvalg og har bl.a. dommerfullmektig-erfaring fra og Asker & Bærum tingrett.

Y-blokka kan være dødsdømt

Dersom tingrettsdommeren forkaster anken og kjenner rivevedtaket for gyldig, er Y-blokka dødsdømt. Da vil den midlertidige forføyningen bli satt til side, selv om verneinteressene skulle anke saken til lagmannsretten.

Innen den tid vil Y-blokka ligge i grus.

Oslo 20200326. 
Saksøkernes advokat, Berit Reiss-Andersen i Oslo Tingrettt. Saken er regjeringens beslutning om å rive Y-blokka.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20200326. Saksøkernes advokat, Berit Reiss-Andersen i Oslo Tingrettt. Saken er regjeringens beslutning om å rive Y-blokka. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund ved advokat Berit Reiss-Andersen i Advokatfirma DLA Piper, krever den statlige reguleringsplanen og rivevedtaket erklært ugyldig.

«Berlinmuren» er på plass

Statsbygg har bygd en fire meter høy «berlinmur» rundt Y-blokka og er klar til å rive det ikoniske bygget. Det kan virke som om staten er sikre på at den vinner fram. Det bekreftet sjefingeniør Tore Kildal i retten.

- Vi har gjerdet inn området og rydder innvendig og forbedrer en riving. Deretter skal kunsten demonteres, sa han i retten.

Rettssaken om å få stanset og erklært rivingsvedtaket av Y-blokka for ugyldig har pågått torsdag og fredag.

REGJERINGSADVOKAT: Andreas Hjetland hos regjeringsadvokaten reagerer også på det høye sakskstnadskravet fra motparten på 1,2 millioner kroner. Foto: NTB Scanpix
REGJERINGSADVOKAT: Andreas Hjetland hos regjeringsadvokaten reagerer også på det høye sakskstnadskravet fra motparten på 1,2 millioner kroner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Partene, Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund og Kommunal- og moderniseringsdepartementet og staten, står steilt mot hverandre.

Utsettelse til 300 mill.

Verneinteressene ved advokat Berit Reiss-Andersen hevder at det er blitt gjort grov saksbehandlingsfeil.

EN «BERLINMUR»: Dette har gått under radaren: Statsbygg har bygd en fire meter høy «berlinmur» og er klar til å rive Y-blokka. Staten virker sikre på at de vinner fram i retten. Nå skal tingrettsdommer Helen Engebrigtsen avgjøre byggets skjebne. Foto: Lars Eivind Bones
EN «BERLINMUR»: Dette har gått under radaren: Statsbygg har bygd en fire meter høy «berlinmur» og er klar til å rive Y-blokka. Staten virker sikre på at de vinner fram i retten. Nå skal tingrettsdommer Helen Engebrigtsen avgjøre byggets skjebne. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Regjeringsadvokat Andreas Hjetland hevdet i Tingretten at rivevedtaket må erklæres for gyldig, og avviser saksbehandlingsfeil.

- En rivingsutsettelse er svært kostbart for skattebetalerne. Det vil koste staten mellom 30-50 millioner i måneden, sier han.

En utsettelse på seks måneder vil kunne bety opp mot 300 millioner, som vil komme som en ekstrabyrde på toppen av de økonomiske coronautfordringene.

Kan går mange år

Kommunalminister Nikolai Astrup mener nå at tida er kommet for å sette strek, og starte gjenreisingen av et nytt, grønt, åpent og tilgjengelig regjeringskvartal.

SYMBOLSTERKT: Sterke symboler blir brukt i kampen for å redde Y-blokka. Foto: NTB Scanpix
SYMBOLSTERKT: Sterke symboler blir brukt i kampen for å redde Y-blokka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dersom bygget ikke blir revet, hvilken betydning får det?

- Det får stor betydning, fordi det vil innebære at hele konseptet for nytt regjeringskvartal må lages på nytt.

- Y-blokken kan ikke benyttes til departementsformål av sikkerhetsmessige grunner. En beslutning om å la Y-blokka stå, vil derfor bety at gjenreisingen av regjeringskvartalet vil måtte avvente i flere år, sier statsråden til Dagbladet.

Kan kreve erstatning

Partene krever å få dekket sine sakskostnader. Staten åpner for en økonomisk ansvarliggjøring av dem som vil stoppe utbyggingen.

Det kan bli meget kostbart.

En avgjørelse av den midlertidige forføyningen kommer tidligst neste uke, eventuelt uka etter - før påske.

Uenighet om sakskostnader

Andreas Hjetland mener at motpartens sakskostnadskrav på 1,2 millioner kroner. Det er fire-fem ganger for høyt - og altfor høyt for en midlertidig forføyning, hevder han. Advokatkontoret DLA Piper betalt for 400 timer.

- Beløpet og timetallet må nedjusteres vesentlig, sa Hjetland i retten.

Staten krever et langt mer beskjedent beløp for sine sakskostnader knyttet til forberedelsene til denne midlertidige forføyningssaken. Vel. 92.000 kroner er det Regjeringsadvokat Andreas Hjetland la fram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer