DEBATT

Debatt: She Decides

Hun bestemmer. Ikke sant, Børge Brende?

Forbud og restriksjoner mot abort gir ikke færre aborter, bare farlige aborter.

INTERNASJONALT: «She Decides» var også blant parolene i årets 8. mars-markering i Oslo sentrum sist onsdag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
INTERNASJONALT: «She Decides» var også blant parolene i årets 8. mars-markering i Oslo sentrum sist onsdag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner og ungdoms rett til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) er et satsingsområde for norsk utviklingspolitikk, ifølge Børge Brende. Etter at amerikanske bistandspenger ikke lenger kan gå til organisasjoner som opplyser om abort, er det viktigere enn noen gang at Norge viser at vi tør å gå i front.

Ifølge Guttmacher-instituttet avsluttes rundt 56 millioner svangerskap med vilje hvert år. Millioner av disse er utrygge aborter, dvs. at de utføres av ukvalifiserte eller i et ikke-medisinsk miljø. I praksis betyr det noen ganger at kvinner drikker gift eller stikker skarpe og spisse gjenstander opp i livmoren for å framprovosere abort.

Utrygge aborter fører til at opp mot 44.000 kvinner dør hvert år. Sju millioner må få medisinsk behandling etter utrygge aborter, og mange blir skadet for livet. Tross i disse svimlende høye tallene, antas det at problemet er kraftig underrapportert.

Det er nettopp derfor myndigheter fra over 50 land, deriblant Norge, samlet seg i Brussel tidlig i mars, for å mobilisere bistandsressurser og politisk vilje til å styrke kvinner og ungdoms seksuelle og reproduktive helse og rettigheter, gjennom det nederlandske initiativet «She Decides».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer