ÅRETS VINNER: Tegner Ane Mette Hol. Foto: Ingrid Eggen
ÅRETS VINNER: Tegner Ane Mette Hol. Foto: Ingrid EggenVis mer

Hun ble en halv million kroner rikere i kveld

Ane Mette Hol vant Norges største kunstpris.

(Dagbladet): For tredje gang delte Statoil ut sin kunstpris.

I år var de nominerte de tre kunstnerne Marte Eknæs, Ane Mette Hol og Tori Wrånes, samt kunstnergruppen Institutt for Degenerert Kunst, bestående av Anders Nordby, Arild Tveito og Eirik Sæther.

I kveld ble det klart at Statoils kunstpris 2011 gikk til Ane Mette Hol.

Bodø-jenta arbeider hovedsakelig med tegning, i Oslo der hun er bosatt. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, samt Konstfack i Stockholm. 

500 000 kroner Statoils kunstpris er en del av «Morgendagens helter»-programmet.

Prisen er på 500 000 kroner, og er med det Norges største i sitt slag.

JURYLEDER: Billedkunstner Olav Christopher Jenssen er Statoils kunstpris' juryleder, og ser på arbeidet som utfordrende og inspirerende. Foto: Gorm K. Gaare


Foto: Gorm K. Gaare
JURYLEDER: Billedkunstner Olav Christopher Jenssen er Statoils kunstpris' juryleder, og ser på arbeidet som utfordrende og inspirerende. Foto: Gorm K. Gaare Foto: Gorm K. Gaare Vis mer

Samtlige nominerte viser fram verkene sine på Nominasjonsutstillingen, som åpnet 9. desember på Kunstnernes Hus i Oslo. Det var under et arrangement i forbindelse med utstillingen i går kveld at vinneren ble utropt.

Den blir delt ut hvert andre år, første gang i 2007 til skulptør Camilla Løw.

NOMINERT: Institutt for Degenerert Kunst, bestående av kunstnertrioen Anders Nordby, Arild Tveito og Eirik Sæther.
NOMINERT: Institutt for Degenerert Kunst, bestående av kunstnertrioen Anders Nordby, Arild Tveito og Eirik Sæther. Vis mer

I 2009 ble prisen tildelt kunstneren Lars Laumann, som for tiden er aktuell med sin første, store soloutstilling i Norge, «The Anti-Social Majority», på Kunsthall Oslo.

- Talent, vilje og utholdenhet  Årets jury består av fem medlemmer, ledet av den norske billedkunstneren og professoren Olav Christopher Jenssen.

- Juryen har hatt et utfordrende og inspirerende arbeid. Vi presenterer med overbevisning våre fire kandidater, og ser meget fram mot utstilling i Kunstnernes Hus i desember, har Jenssen tidligere uttalt i en pressemelding.    Øvrige jurymedlemmer er Solveig Øvstebø, direktør ved Bergen Kunsthall, Øystein Ustvedt, kurator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Caroline Ugelstad, sjefskurator ved Henie-Onstad Kunstsenter og Göran Christenson, direktør ved Malmø kunstmuseum.

- Talent er viktig, men viljen og utholdenheten som skal til for å gi det et uttrykk er kanskje enda viktigere. Vi ønsker å gi unge mennesker muligheter for at de skal kunne utvikle sitt talent, og skape nye kreative verk, sier Jens R. Jenssen, leder for Statoils kunstprogram.
 
 

NOMINERT: Performancekunstner Tori Wrånes. Foto: Henrik Sundt
NOMINERT: Performancekunstner Tori Wrånes. Foto: Henrik Sundt Vis mer
NOMINERT: Skulptør og digital collage-kunstner Marte Eknæs. Foto: Wolfgang Tillmans
NOMINERT: Skulptør og digital collage-kunstner Marte Eknæs. Foto: Wolfgang Tillmans Vis mer