Hun blir årets Amy Winehouse

Hvem vil harve over radiobølgene i 2008?

(Dagbladet.no): På denne tiden i fjor snakket alle om Amy Winehouse, fyllekuler og rehab.

I år snakker britene om Wales-jenta Duffy, som omtales som en streitere blanding mellom Winehouse og Dusty Springfield.

Debutalbumet hennes er rett rundt hjørnet, og hun har allerede skapt furore i England med en legendarisk opptreden på tv-programmet Jools Holland Live.


Men hvilke andre band/artister kommer til å bli store i 2008?

Dagsavisens Bernt Erik Pedersen tror to artister på L kommer til å få sitt gjennombrudd i Norge i år.

- Nå i vinter peker alt på at Lukestar skal få et større gjennombrudd i indiekretser. De lagde et debutalbum som var bedre enn normalt og andrealbumet skal være enda bedre. I tillegg ga frontfiguren nettopp ut en bra plate som Truls and the Trees. Jeg tror også 2008 kommer til å bli året der folk kommer til å høre om Lindstrøm, ikke bare lese om ham, sier Pedersen.

Der 2006 ble jentebølgeåret for norsk musikk, ser ikke trenden ut til å ta slutt i England.

I tillegg til Duffy stikker nitten år gamle Adele seg fram. I fjor stakk hun av med Brit Awards nye Critics Choice Award, en slags nykommerpris til artister britiske kritikere tror kommer til å gjøre det stort.

BUZZ: Amy Ann Duffy slipper plate i 2008. Foto: Youtube
BUZZ: Amy Ann Duffy slipper plate i 2008. Foto: Youtube Vis mer

Bo Hustoft, som booker band til Rockefeller i Oslo, holder derimot en knapp på amerikaneren Bon Iver.

- Mange av bandene som har fått god omtale i 2007, drypper over i 2008. Band of Horses er nærmest utsolgt, Iron & Wine og Yeasayer bobler noe veldig. Av nye ting høres Grand Archives, med et tidligere medlem av Band of Horses, veldig fint ut. Desuten er det en stusslig fyr som heter Bon Iver, han har visstnok bodd ute i en koie i skoen, som det har vært mye oppmerksomhet rundt. For alle som liker Bonnie Prince Billy, mener Hustoft.

På R&B-fronten holder musikkbransjebibelen Billboard en knapp på pur unge Tyra B.

Hennes «Givin\' me a rush» stjeler fra både Michael Jacksons «Human Nature» og Paula Abduls «Rush Rush» og har blitt en radiofavoritt i USA.

Produktsjef i Platekompaniet, Morten Lund, ser derimot fram til den nye norske jentebølgen.

- Blant de norske debutantene venter vi i spenning på Silje Nes, Ingrid Olava og ikke minst Ida Maria. Alle slipper album i første kvartal. I tillegg slipper jo norske giganter som Kaizers, We og Madrugada skive, men de er jo veletablerte, forteller Lund.

Han trekker også fram New Orleans-rapperen Lil\'Wayne.

- Når det gjelder utenlandske artister/band så er det kanskje litt tidlig å spå, men en ting er sikkert og det er at alle går og venter på Lil Wayne-skive som forhåpentligvis kommer i februar. Blir kjempestort over dammen, men kanskje bare en parantes i Norge og Europa, mener Lund.

Og hvis ikke disse klarer å slå igjennom, har man selvfølgelig etablerte gigantnavn som R.E.M, Madonna, Erykah Badu, Eminem, The Fugees, Franz Ferdinand, Mariah Carey og The Killers, som kommer til å prege plateåret 2008.