Hun brøt alle regler for dem som vil nå toppen

Likevel tjente hun mest av alle verdens forfattere i fjor.

RIK: E. L. James ble verdens mesttjenende forfatter det siste året, ifølge magasinet Forbes' beregninger. Foto: NTB SCANPIX / Jason Merritt/Getty Images for Playboy/AFP
RIK: E. L. James ble verdens mesttjenende forfatter det siste året, ifølge magasinet Forbes' beregninger. Foto: NTB SCANPIX / Jason Merritt/Getty Images for Playboy/AFPVis mer

(Dagbladet:) En gang i året offentliggjør magasinet Forbes lista over verdens mesttjenende forfattere. Her snakker vi gigantselgere - Jo Nesbøs skarve millioner er ikke i nærheten av å imponere disse folka.

Har du fulgt litt med på bestselgerlistene det siste året, blir du neppe veldig overrasket over hvem som ligger på topp.

E.L. James, forfatteren bak den enormt populære erotiske boktrilogien «Fifty Shades of Grey» har tjent omkring 95 millioner dollar i løpet av det siste året, ifølge Forbes' egne estimater.

Skiller seg ut
Men selv om hun har toppet bestselgerlister over hele verden i lang tid, skiller hun seg ut i den eksklusive gruppen av superrikingforfattere.

- E.L. James fulgte ingen av reglene for å nå toppen, skriver Forbes-journalist Jeff Bercovici i omtalen av årets liste.

Han lister opp flere krav til en skikkelig gigantforfatter - i tillegg til at sjangeren du skriver i må være kjempekommersiell: Du bør skrive svært raskt, helst mer enn fem bøker i året. Du bør aller helst skrive fantasybøker i crossoversegmentet, for både barn og voksne. Også bør du ha fått bøkene dine omgjort til en blockbuster av en film.

James, derimot, har ikke utgitt mer enn de tre bøkene hun nå er berømt for. Filmen basert på bøkene kommer først neste år - her kan du lese hvem som er favoritter til å spille hovedrollene. Og bøkene egner seg vel ikke kjempegodt for barn.

Gjengangere
I en artikkel om lista, peker New York Times på hvor sjelden det er at en forfatter debuterer på førsteplass. Det til tross for at hun ifølge avisa har solgt mer enn 70 millioner bøker bare fra mars til desember 2012.

Alle de andre forfatterne på lista er gjengangere i rikinggjengen, deriblant thriller-forfatter James Patterson, som får andreplassen, og «Hunger Games»-forfatter Suzanne Collins på tredjeplass. Se hele lista over de rikeste forfatterne hos Forbes.com.

Det er ikke bare forfatteren selv som håver inn på «Fifty Shades»-fenomenet. Tidligere i sommer skrev vi at det norske forlaget Gyldendal kan ha tjent mer enn 50 millioner kroner på å utgi oversettelsene av bøkene.