TØFF:  «Skam»-karakteren Sana vekker engasjement hos seerne. NRK fant inspirasjon til karakteren under et intervju med en jente i Drammen. Foto: NRK
TØFF: «Skam»-karakteren Sana vekker engasjement hos seerne. NRK fant inspirasjon til karakteren under et intervju med en jente i Drammen. Foto: NRKVis mer

- Hun bruker hijab, men er helt vanlig og skikkelig tøff i trynet

NRK hylles for «Skam»-karakteren Sana.

(Dagbladet): Siden første sesong av suksesserien «Skam» hadde premiere i september i fjor har serien tatt Norge med storm. Karakteren Sana er en av dem som nå vekker et enormt engasjement hos seerne.

NRK merker godt populariteten rundt den tøffe jenta med hijaben, og redaksjonssjef Håkon Moslet forteller til Dagbladet at engasjementet er massivt.

- Det er veldig mange som er fan av henne, og det gjelder ikke bare gutta på «Penetrators» bussen i serien, sier han og ler.

Inspirert NRK har gjort dybdeintervjuer og mye research blant ungdom for å finne inspirasjon til karakterene. Målgruppa er jenter i 16 års alderen, men har også engasjert langt eldre seere.

Under et intervju med ei ung jente i Drammen fikk de øynene opp, og hun ble inspirasjonen til karakteren Sana.

- Vi møtte en muslimsk jente som sa at hun savnet gode rollemodeller. Hun mente at muslimske jenter ofte blir framstilt som ofre i norsk media, og savnet en sterk og selvstendig muslimsk jente, sier Moslet og fortsetter:

- I den fasen var det en øyeåpner for oss, og ut ifra det intervjuet med denne jenta ble Sana til.

Moslet tror at karakteren er viktig for å nyansere bildet av den muslimske jenta med hijab, fordi det er knyttet et stigma til det. Han tror at Sana er et forbilde for mange.

- Jeg tror hun er et forbilde for muslimske jenter og en øyeåpner for nordmenn for øvrig, sier han.

- Dødsforfriskende NRK-profil Namra Saleem er i likhet med mange andre stor fan av serien, og ikke minst Sana. Hun forteller at hun har savnet en liknende karakter på tv.

- Når det gjelder Sana er hun dødsforfriskende i og med at hun bruker hijab, men så er hun helt vanlig og skikkelig tøff i trynet. Jeg tror at det finnes ganske mange «Sanaer» der ute, sier hun og fortsetter:

- Jeg synes at det er gøy at man har med folk med minoritetsbakgrunn uten at man gjør et kjempestort poeng av det.

Saleem tror at Sana bidrar til å bryte mange fordommer, men tror ikke at man blir kvitt nettrollene av den grunn. Hun merker også at Sana er en karakter som det blir snakket om.

- Om det er på fritida eller på jobb, så snakker vi om henne. Spesielt er det ekstra stas for oss med minoritetsbakgrunn. Med unntak av et par ting, gjør hun akkurat de samme tingene som de andre, og det er bra at de viser det, sier hun.

Hun har selv opplevd å slite med å finne rollemodeller å kjenne seg igjen i, og mener at Sana er et friskt pust på tv-skjermen.

- Det er utrolig viktig for ungdommer med minoritetsbakgrunn å ha en slik karakter på tv. Samtidig er det kult at også de uten minoritetsbakgrunn kan se opp til henne, sier hun.

Da seriens andre sesong hadde premiere trillet Dagbladets anmelder en sekser på terningen.

Hyller serieskaperne På sosiale medier spekuleres det i hvem som blir hovedpersonen i seriens tredje sesong. Saleem legger ikke skjul på at hun håper at det blir Sana.

-Dette har jeg tenkt mye på. Det hadde vært dritkult om hun blir hovedperson, og det blir nesten litt skuffende om hun ikke blir det. Jeg tror det er mye spennende stoff som ligger der, sier hun.

Også hun hyller serieskaperne, og hun håper på flere «Sanaer» i framtida.

- Det er rett og slett jævlig bra, og veldig på tide. Jeg håper å se flere sterke karakterer som henne, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram