NOMINERT: Merethe Lindstrøm, forfatter og nominert til Nordisk Råds litteraturpris for andre gang.     Foto: Lars Eivind Bones
NOMINERT: Merethe Lindstrøm, forfatter og nominert til Nordisk Råds litteraturpris for andre gang. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Hun danket ut Knausgård

Veteraner nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

(Dagbladet): «Et lite mesterverk», skrev Dagbladets anmelder om Merethe Lindstrøms siste bok. «Dager i stillhetens historie». Den har fått strålende anmeldelser, men ellers nokså lite oppmerksomhet. Det kan det bli en endring på.

Nå er Lindstrøm, sammen med poeten Øyvind Rimbereid, plukket ut til å være Norges kandidater til neste års Nordisk Råds litteraturpris.

Suggerende spenning
Dette er andre gang Lindstrøm er nominert til den prestisjefulle prisen. Første gang var i 2007, for novellesamlingen «Gjestene». Hun debuterte som forfatter for 28 år siden, og har gitt ut flere romaner, novellesamlinger og en barnebok. Hennes siste roman handler om den aldrende Astrid, som ser tilbake på sitt liv og samliv med den nå demente ektemannen Simon. De har inngått en stilltiende pakt om ikke å snakke om fortiden, men nå prøver hun å bryte ut av tausheten.

«Romanen er nesten så langt fra en thriller som det er mulig å komme, og den forhaster seg ikke med å si hva den har på hjertet, men likevel har den en suggererende spenning,» skriver forfatter og Nordisk Råd-jurymedlem Helene Uri om boka.

Dikt om fjording
Også Øyvind Rimbereid er nominert for andre gang. Han fikk nominasjonen også i 2008, for boka «Herbarium». I år har han fått strålende kritikker for diktboka «Jimmen». Det er et langdikt om fjordingen Jimmen og eieren hans, som kjører omkring og henter skyller i Stavanger på 70-tallet.

«Sidene i Øyvind Rimbereids bok skin med ei mangetydig kraft», mente Dagbladets anmelder Helge Torvund.

Nordisk Råd-jurymedlem Erik Bjerck Hagen skriver i sin begrunnelse for nominasjonen: «Rimbereid er ikke bare den mest nyskapende norske poet for tiden, men også den mest konkrete, den som tydeligst dikter om hele samfunnet, hele den sosiale tilværelse.»

NOMINERT IGJEN: Øyvind Rimbereid

Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
NOMINERT IGJEN: Øyvind Rimbereid Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer

Sist var det den islandske forfatteren Gyrdir Elíasson som fikk prisen, rett foran nesa på Beate Grimsrud. Som norsk forfatter bosatt i Sverige, var hun nominert fra begge land. Kanskje hadde noen satset på en ny dobbeltnominasjon nå, etter at Sverige-bosatte Karl Ove Knausgård har fullført «Min kamp». Men den siste boka har ennå ikke kommet ut på svensk, og svenskenes nominerte er forfatterne Katarina Frostensson og Eva-Marie Liffner.

Se alle de nominerte fra de nordiske landene her.