- Hun driver ren heksejakt på homofile

André Oktay Dahl forunderet over at Nina Karin Monsen hedres med årets Fritt Ord-pris.

HEDERS MED PRIS: Filosofen Nina Karin Monsen er tildelt årets Fritt Ord-pris. Rart, synes høyres André Oktay Dahl. FOTO: Anniken C. Mohr/Dagbladet
HEDERS MED PRIS: Filosofen Nina Karin Monsen er tildelt årets Fritt Ord-pris. Rart, synes høyres André Oktay Dahl. FOTO: Anniken C. Mohr/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høyre-politiker André Oktay Dahl er forundret over at filosofen Nina Karin Monsen hedres med årets Fritt Ord-pris. Han mener hun i årevis har trakassert homofile.

— Jeg respekterer tildelingen, for det er ytringsfrihet i Norge. Men hvis jeg hadde foreslått Erik Gjems-Onstad eller Vigrid til prisen, vil jeg tippe at det ble månelyst. De er også politisk ukorrekte, sier stortingsrepresentanten til NTB.

Oktay Dahl, som selv er homofil, reagerer kraftig på Monsens ordbruk i debatten om den nye ekteskapsloven. Moralfilosofen ga tidligere i år ut boka «Kampen om ekteskapet og barnet», der hun går i rette med loven som gir homofile rett til å gifte seg.

Overrasket
— Monsen har gjennom flere år trakassert en hel befolkningsgruppe, og jeg må si at det er spesielt at hun presenterer dette i sin nye bok som «gjennomreflekterte tanker», sier Oktay Dahl.

— Jeg respekterer at hun er imot den felles ekteskapsloven, men argumentasjonen hun har brukt i det offentlige rom og i skrift, er ren heksejakt på homofile som gruppe. Det er noe helt annet enn reflekterte synspunkter, fortsetter han.

Høyre-politikeren er overrasket over at han er den første til å kritisere Fritt Ord for tildelingen som ble kjent torsdag formiddag.

— Det er merkelig at det nå er totalt stille fra alle dem som vanligvis roper opp om respekt for enkeltmennesker og folk med en annen kulturell bakgrunn, sier Oktay Dahl.

Kontroversiell
Nina Karin Monsen var torsdag kveld selv forhindret fra å kommentere kritikken fra Oktay Dahl, men i begrunnelsen for prisen tar Fritt Ord tak i det faktum at hun er en kontroversiell samfunnsdebattant.

— Årets prisvinner er et eksempel på at det kan medføre omkostninger ved å delta med selvstendige meninger i en offentlighet som er preget av selvsensur og berøringsangst om brennbare temaer, heter det.

Fritt Ords styreleder Francis Sejersted sier til NTB at Monsen gir en stemme til de mange som har vondt for å komme til orde i debatten om ekteskapsloven.

— Hennes poeng er ikke å angripe homofile, men å forsvare ekteskapet som sakrament. Hun fører et sterkt språk og vi er veldig klar over at det går en grense et sted, men Monsen beveger seg innenfor den, sier han.

Sejersted understreker at Fritt Ord ikke tar stilling til fordel for Monsen i debatten om ekteskapsloven, og viser til at homoaktivisten Kim Friele også har fått prisen.

Fritt Ord-prisen er på 400.000 kroner. Med prisen følger en Fritt Ord-statuett signert Nils Aas. Prisutdelingen finner sted i Den Norske Opera & Ballett i Oslo 5. mai

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer