Hun er 79 år og ungdommelig fandenivolsk

Novelledronningen Alice Munro har stålkontroll på formatet.

NOBELPRISKANDIDAT: 79 år gamle Alice Munro har vært lansert som kandidat til Nobelprisen en rekke ganger. Foto: SCANPIX / AFP / Peter Muhly
NOBELPRISKANDIDAT: 79 år gamle Alice Munro har vært lansert som kandidat til Nobelprisen en rekke ganger. Foto: SCANPIX / AFP / Peter Muhly Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: «Noen ganger blir jeg forbløffet når jeg tenker på hvor gammel jeg er». Slik åpner den sjuende av de ti novellene i «For mye lykke», Alice Munros tolvte novellesamling siden debuten med «Dance of the Happy Shades» i 1968. Munro er 79. Og under lesingen blir jeg forbløffet når jeg tenker på hvor gammel hun er.

På sitt beste kombinerer disse novellene enorm livserfaring med en fandenivoldskhet det er fristende å kalle ungdommelig.

Grotesk Kanadiske Munro har lenge vært en yndet nobelpriskandidat med stødig synkende odds. Hun er også utropt til Nord-Amerikas svar på Anton Tsjekhov, og hennes kjærlighet til den tradisjonelle russiske litteraturen kommer tydelig fram i tittelnovellen «For mye lykke». Her skildres den kvinnelige russiske matematikeren Sofia Kovalevskjas siste dager, med et svært dramatisk og selvstendig liv risset i tilbakeblikk, der Fjodor Dostojevskij dukker opp som bifigur.

Resten av novellene utspiller seg alle i Canada og strekker seg fram mot vår egen tid, men de fleste handler om kvinneskikkelser som kunne hatt Kovalevskja som forbilde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer