Hun er 79 år og ungdommelig fandenivolsk

Novelledronningen Alice Munro har stålkontroll på formatet.

NOBELPRISKANDIDAT: 79 år gamle Alice Munro har vært lansert som kandidat til Nobelprisen en rekke ganger. Foto: SCANPIX / AFP / Peter Muhly
NOBELPRISKANDIDAT: 79 år gamle Alice Munro har vært lansert som kandidat til Nobelprisen en rekke ganger. Foto: SCANPIX / AFP / Peter MuhlyVis mer

||| ANMELDELSE: «Noen ganger blir jeg forbløffet når jeg tenker på hvor gammel jeg er». Slik åpner den sjuende av de ti novellene i «For mye lykke», Alice Munros tolvte novellesamling siden debuten med «Dance of the Happy Shades» i 1968. Munro er 79. Og under lesingen blir jeg forbløffet når jeg tenker på hvor gammel hun er.

På sitt beste kombinerer disse novellene enorm livserfaring med en fandenivoldskhet det er fristende å kalle ungdommelig.

Grotesk
Kanadiske Munro har lenge vært en yndet nobelpriskandidat med stødig synkende odds. Hun er også utropt til Nord-Amerikas svar på Anton Tsjekhov, og hennes kjærlighet til den tradisjonelle russiske litteraturen kommer tydelig fram i tittelnovellen «For mye lykke». Her skildres den kvinnelige russiske matematikeren Sofia Kovalevskjas siste dager, med et svært dramatisk og selvstendig liv risset i tilbakeblikk, der Fjodor Dostojevskij dukker opp som bifigur.

Vis mer

Resten av novellene utspiller seg alle i Canada og strekker seg fram mot vår egen tid, men de fleste handler om kvinneskikkelser som kunne hatt Kovalevskja som forbilde.

Det er dessuten noe russiskinspirert over mengden ekstreme handlinger. Her er det liten plass til hverdagsdramaet Munro er mest kjent for, det skjer for eksempel to trippeldrap.

Men tabloidmaterialet havner selvfølgelig i bakgrunnen, det Munro skriver om er evnen til å forsone seg med egne og andres overtramp.

Fremragende
Hennes skikkelser er frigjorte, de tar høy utdannelse og reflekterer over verdien av å leve en god historie, selv når det går på bekostning av lykken. Ofte er det eldre mennesker, som tvinges til konfrontasjon med episoder fra de var yngre.

Mange av novellene spenner derfor over lang tid og mange sider (den korteste er på 25), og Munro viser stålkontroll på formatet i den sirlige utporsjoneringen av informasjon og de store feltene som etterlates blanke.

Iblant kan hun også være kjedelig konvensjonell. Men med mange av dise novellene klarer Munro på en fremragende måte å vise oss livet både som noe meningsløst forgjengelig og et stort mysterium - samtidig.