POPULÆR: Camilla Läckberg har solgt i bøtter og spann av sine krimbøker om den svenske småbyen Fjällbacka. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
POPULÆR: Camilla Läckberg har solgt i bøtter og spann av sine krimbøker om den svenske småbyen Fjällbacka. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Hun er årets påskekrimdronning

Men leser vi for mye krim?

(Dagbladet.no): Det er ingen tvil om hvem som er dronningen av boklista denne uka. Svenske Camilla Läckberg har nå hele fem titler på bestselgerlistene. Den siste boka hennes, «Havfruen», hopper inn på tredjeplass på skjønnlitteratur-lista.

I tillegg har hun hele fire tidligere bøker på pocketlista.

Krimdominans
Den svenske krimdronningens dominerende plass på listene er også med på å understreke en annen tendens: Krimsesongen er over oss for alvor. Alle de fem nykommerne på skjønnlitteratur-lista denne uka er krimbøker. I alt der det sju krimbøker på lista for skjønnlitteratur, og sju på pocketlista.

Det ser ut til at mange har begynt å hamstre spenningsbøker til påskeferien.

Men kanskje er den store interessen for krim også et tegn i tiden. I en artikkel i dagens Dagbladet skriver Cecilie Naper at både salgs- og utlånsstatistikken har endret seg radikalt de siste 15 årene.

I 1993 både kjøpte og lånte vi bøker innenfor svært varierte sjangre. Men etter at bokmarkedet ble liberalisert og de nye bokavtalene innført, har krim og spenning dominert listene fullstendig, skriver Naper.

Vi leser ikke krimbøker kun på påskefjellet. Ser vi for eksempel på boklista for 22. september i fjor (tilfeldig valgt eksempel), er krimdominansen den samme som nå. Sju krimbøker fikk plass på skjønnlitteratur-lista, og seks på pocketlista.

Svensker i flertall
Som vanlig er også svenskene i flertall blant krim-bestselgerne. Foruten Camilla Läckberg, har Johan Theorin og Liza Marklund fått plass på skjønnlitteratur-lista denne uka, og Stieg Larsson og Henning Mankell på pocketlista. Bare fem av ti krimforfattere på ukas lister kommer fra andre land. Og blant dem er det kun én nordmann, nemlig Jo Nesbø, som har boka «Snømannen» på pocketlista.

Camilla Läckbergs siste bok, «Havfruen», er en ny krim fra småbyen Fjällbacka. Tobarnsfaren Magnus Kjellner er sporløst forsvunnet, samtidig som det kommer fram at flere personer i nabolaget har mottatt anonyme trusselbrev over lengre tid.

Hva synes du om krimdominansen på bestselgerlistene? Og hvorfor leser vi så mye krim, sammenlignet med andre sjangre?