Hun er britenes nye forfatterstjerne

Nå har også nordmenn oppdaget henne.

(Dagbladet.no): Sadie Jones (40) ble britisk litteraturs nye, unge stjerne med debutromanen «Utskudd». Hun har fått strålende anmeldelser, og ble nominert til den prestisjetunge Orange-prisen.

Nå har også nordmenn fått øynene opp for debutanten.

Boka kom ut i Norge på nyåret, og hopper nå inn på 11. plass på boklista for skjønnlitteratur.

Selvskading og familievold

Det er en dramatisk historie Jones forteller, med elementer som selvskading, fengselsstraff, familievold og andre verdenskrig som bakteppe. Det hele foregår i en liten landsby utenfor London på 50-tallet, hvor unge Lewis kommer hjem etter å ha sluppet ut av fengsel.

Hjemme venter en rasende far, som var i krigen mens han var liten og aldri har fått noe nært forhold til ham, og en fordrukken stemor. Landsbyen blir styrt av mektige Dicky, som slår både kone og barn i skjul.

Les Dagbladets anmeldelse av boka her.

- Jeg er interessert i det ubehaget menn føler når de ikke lenger kan være patriarker, når familielivet har gått sin gang uten dem, og de ikke vet hva som forventes av dem, sa Sadie Jones da Dagbladets Hege Duckert intervjuet henne tidligere i år.

POPULÆR: Sadie Jones selger godt med bøker, først i hjemlandet England, og nå også i Norge. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX
POPULÆR: Sadie Jones selger godt med bøker, først i hjemlandet England, og nå også i Norge. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX Vis mer

Blir film

Jones er datter av en engelsk skuespiller og en jamaicansk poet. Hun jobbet som manusforfatter før hun skrev romanen, men var ikke særlig vellykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som manusforfatter fikk jeg få oppdrag og ingenting av det jeg skrev ble satt i produksjon, sa hun til Dagbladet.

Det ga henne likevel god skrivetrening. Nå har hun fått i oppdrag å skrive manus til filmatiseringen av sin egen bok. I tillegg er hun nettopp ferdig med bok nummer to, som også foregår på 50-tallet. Derimot på Kypros.

Max Manus på flere lister

Øverst på skjønnlitteratur-lista troner fortsatt Stephenie Meyers første bok i «Twilight»-serien, «Evighetens kyss». Nå har også andre bok i serien, «Under en ny måne», klatret opp på andreplass.

Nyutgivelsen av Max Manus\' selvbiografi «Mitt liv» hopper inn på fjerdeplass på lista for generell litteratur.

Her ligger fortsatt Ingar Sletten Kolloens bestselger fra 2008, «Snåsamannen», på topp. Manus\' bok «Det vil helst gå godt» er også nykommer på 13. plass på lista. Samme bok har også ligget en stund på pocketlista, hvor den nå er på fjerdeplass.

Hun er britenes nye forfatterstjerne

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ: