«Hun er den beste promobaben hun kunne hatt»

Bak det plettfrie ytre lurer det en kvinne med en særdeles velfungerende plan, kommenterer Anne Gunn Halvorsen.

«PROMOBABE»:  Tone Damli Aaberge målbærer den gullkantede kombinasjonen av upper class, bondetuppe og våt tenåringsdrøm. Foto: Scanpix
«PROMOBABE»: Tone Damli Aaberge målbærer den gullkantede kombinasjonen av upper class, bondetuppe og våt tenåringsdrøm. Foto: ScanpixVis mer

«Jeg har aldri snakket med han, men jeg synes han virker helt herlig! Ikke sånn typisk vakker, bare helt spesiell» sa Tone Damli Aaberge om den hun utpekte som Norges mest sexy mann i jentebladet Mag, 2006.

Hun snakket om Aksel Hennie, og nå, tre år etter er hun ifølge manageren sin «utrolig sint og opprørt» etter at Se&Hør har trykket bilder av det nye, potensielle paret på fire forsider. De føler seg snikfotografert, vurderer søksmål og vil klage bladet inn for PFU.

Det er blitt skrevet mye om Madonna i det siste, og det er blitt fortalt en historie om ei dame som ifølge VG «klarte å løfte seg selv opp etter hårrøttene og insistere seg til en nå 25 år lang karriere». Ingen har kommet på å nevne Tone Damli Aaberge i denne sammenhengen. Det skjer nå.

For sitatet innledningsvis minner oss om at bak det plettfrie ytre lurer det en kvinne med en særdeles velfungerende plan. I likhet med Madonna kom hun til byen med to tomme hender og et pent ytre, og hun klorte seg fast til rampelyset til karrieren som ingen trodde var mulig, og mange fremdeles nekter å anerkjenne, var et faktum.

Som med Madonna utgjør middelmådige utgivelser brorparten av katalogen, men når kniven rettes mot strupen har Madonna alltid klart å levere. I vår fikk Tone endelig bevist at også hun kan, når hun må. Tredjeplata «I Know» selger fremdeles strålende, godt hjulpet av at hovedpersonen var plassert i Melodi Grand Prix og i en høyprofilert reklamekampanje for Nike da den kom. PR-rådgiver Geir Bjørlo i Geelmuyden. Kiese anslo overfor Dagbladet at den redaksjonelle omtalen på tidspunktet hadde millionverdi. I 2005 og 2006 var hun den mest brukte gjesten på norsk tv, og det er fremdeles ikke kulturministeren eller Ari Behn vi snakker om, men ei da 18 år gammel jente som har hoppet av videregående og fått terningkast tre for platene sine.

Kan man tufte slikt på flørtende blikk og stramme legger? Nei, den norske drømmen er i likhet med den amerikanske brulagt med hardt arbeid. La oss minne om at Tone ikke har vunnet noe av det hun har deltatt i, plateselskaper har vendt henne ryggen etter skuffende platesalg, managere har skiftet. Hun har vært prisgitt seg selv for å skaffe seg omtale, og ved å posere lettkledd på framsidene av Mann, fronte saft fra Lerum og fotografere seg selv på Sogndal-kamper og la andre fotografere seg i designkjoler på premierer, har hun målbåret den gullkantede kombinasjonen av upper class, bondetuppe og våt tenåringsdrøm.

Hun er den beste promobaben hun kunne hatt. Da hun ble snikfotografert toppløs og spredt på Internett i 2006, var reaksjonen et skuldertrekk. «Jeg kommer til å sole meg toppløs igjen», sa hun til Dagbladet. Om sin daværende kjæreste Simen Wardenær sa hun i mars 2007 at «Jeg vil at han skal forbli min hemmelighet», før paret dukket opp i en betalt reportasje i Her og Nå. Bilder fra samme ferie kom også på trykk i Se og Hør, noe Tone syntes var svært ubehagelig. Det var sikkert ikke betalt, heller.

Tone er dyktig i det hun gjør, og ved å stoppe pressen ved dørstokken har hun skapt en evigvarende interesse. Sakens kjerne, bildene, burde ikke være det som får regissøren Tone til å ta av seg smileansiktet og silkehanskene. De slagene bør hun spare til barna sine, men som det pleide å stå i forrige ukes Madonna-hyllester. Det er på tide å anerkjenne artisten Tone Damli Aaberge.