VELKJENT POSITUR: Nasjonalikonet Marilyn Monroe var åpenbart en trendsetter. Hun satte også standarden for en ungdomstrend som nå herjer vestlandske kjøpesentre. Foto: AP / NTB Scanpix
VELKJENT POSITUR: Nasjonalikonet Marilyn Monroe var åpenbart en trendsetter. Hun satte også standarden for en ungdomstrend som nå herjer vestlandske kjøpesentre. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

«Hun er ei flott jente, men hun pisser som en hest»

Hvordan i alle dager kan medier kalle det å tisse med vasken på for en «trend»?

Meninger

«Ny trend blant ungdommar gjer skadar for fleire titalls tusen», skriver lokalavisa Kvinnheringen.

«Frykter jente-trend på do skal gjøre skader for millioner», følger lokalavisgenerator NRK opp.

Det dreier seg om Husnes storsenter, som nå må skifte golv etter at jenter har satt vannkrana på fullt mens de tisser, for å overdøve tisselyder. Både representanter for ungdomssenteret og unge jenter kan bekrefte at mange unge jenter skrur på vasken av sjenanse.

«På kornet» er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.

Jeg skal ikke legge meg opp i folks gjøren og laden på toalettet. Liker du ikke å tisse uten vannet på, trenger du ikke ofre vannmangel og ressursknapphet en tanke. Du kan til og med legge en liten papirbit i toalettskåla. Ellers har jeg, som den problemløseren jeg er, nettopp lansert appen Peemate®, med autentiske springlyder!

Min eneste oppfordring er å skru av vannet på et tidspunkt. Vannskader er ikke kult!

Likevel er det noe håpløst å omtale dette som en «ny trend», og jeg skal fortelle dere hvorfor ved hjelp av en av mine favorittanekdoter, gjenfortalt av den legendariske journalisten James Bacon. Den kvelden verdens kanskje største kvinnelige ikon Marilyn Monroe døde, var Bacon den eneste journalisten som fikk besøke henne.

Og den beste historien Bacon hadde om tidenes største sexsymbol, handler nettopp om tissing og ei vannkran. Det var Marilyn Monroes første møte med sin kommende svigermor i 1956:

«Arthur Miller tok med Marilyn for å møte hans mor før han giftet seg med henne. Mora bodde i en liten leilighet, det kan ha vært i Brooklyn. Badet var rett ved siden av stua, og Marilyn måtte på do. Hun ville ikke at mora skulle høre henne tisse, så hun skrudde på krana på full styrke. Seinere spurte Arthur Miller mora si hva hun syntes om Marilyn. Mora sa: «Hun er ei flott jente, men hun pisser som en hest.»

Slik forklarte Bacon hendelsen til Larry King på CNN i 2005.

Flere kvinnelige bekjente jeg har snakket med de siste dagene, har sagt det samme: «Alle jeg kjenner, har på vannet når de tisser!»

På TV 2 Nyhetskanalens avisrunde sa redaktør Hilde Sandvik at hun syntes saken var lei, og opplevde det som at «likestillingskampen har gått i vasken». VG-redaktør Gard Steiro var også opprørt.

Ja ja, vi får tilskrive det vestlandsk pietis(s)me.