Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hun er en av våre aller største idrettshelter

Det er på tide vi gir Laila Schou Nilsen den heder hun fortjener.

GULLDAME: Laila Schou Nilsen vant to gull og satte fire verdensrekorder i VM i Davos i 1937. Foto: NTB Scanpix
GULLDAME: Laila Schou Nilsen vant to gull og satte fire verdensrekorder i VM i Davos i 1937. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en historisk OL-medalje. Derfor var det også en smørblid sportsreporter som torsdag morgen kunne fortelle at en jublende Ragnhild Mowinckel hadde innkassert sølv i storslalåm i Pyongchang. «Ikke siden Laila Schou Nilsen i Garmisch i 1936 har en norsk kvinne vunnet OL-medalje i alpint», sa journalisten.

Gratulerer, Mowinckel! Likevel, hun har noen harde år foran seg hvis hun skal forsøke å tangere Laila Schou Nilsen (1919-1998). Historisk sølv er en gyllen anledning til å løfte fram en av Norges aller største sportsutøvere gjennom tidene, en som på ingen måte har fått den heder, ære og posisjon i norsk sportshistorie som hun fortjener.

Laila var den råeste av dem alle.

I løpet av sin allsidige sportskarriere hadde hun, for å sitere Store norske leksikon, «olympisk medalje i alpin skisport, to verdensmesterskap i hurtigløp på skøyter, 85 norgesmesterskap i tennis, fire norgesmesterskap i håndball, fem uoffisielle norgesmesterskap i ferdighetskjøring med bil og deltakelse i fire Monte Carlo-løp».

Og da har leksikonet tilsynelatende glemt at hun ble noargesmester på skøyter fire ganger og satte fire verdensrekorder i lengdeløp i 1939.

Laila var i 1936 den første, og fram til 1980 eneste, kvinnen som mottok Egebergs ærespris.

Det sier sitt. Laila kjempet hele livet mot fordommer og det idrettsprofessor Gerd von der Lippe omtaler som «mistankens logikk» fordi hun var kvinne. Hun var rett og slett for god til å være sann.

von der Lippe forteller om ei guttejente som ville drive med all slags idrett. Hun vokste opp på Grefsen i Oslo. Faren var heldigvis ganske liberal, så hun fikk gå på langrenn. Likevel var det hopp hun markerte seg i først. Som tolvåring var hun den første jenta som hoppet i Bekkelagsrennet – og overrasket alle med å sveve 28 meter. To år seinere deltok hun i et skirenn der hun slo alle med så god margin at hun ble anklaget for juks. «Formannen mener det ble løpt en snarvei i damenes mesterskap», var tittelen i idrettsavisa Sportsmanden.

Historisk: Laila Schou Nilsen fikk tok bronsje under OL i 1936. Foto: Scanpix
Historisk: Laila Schou Nilsen fikk tok bronsje under OL i 1936. Foto: Scanpix Vis mer

Men det var som skøyteløper hun slo igjennom. Laila ble norgesmester allerede som sekstenåring. Seinere ble detVM-gull med verdensrekorder som holdt seg helt inn på femtitallet. Da Norge var med på å avgjøre at kvinner ikke skulle konkurrere i lengdeløp på skøyter under OL i 1936, bestemte hun seg for å delta i alpint i stedet. Hun var sytten. Trente intensivt i en måned. Kom hjem med medalje.

Seinere skulle Laila markere seg for sin aggressive stil på tennisbanen, noe som førte til 85 NM-gull. Og etter hvert ble hun en ener også i håndball. Fra 1961 til 1966 var hun formann i håndballforbundet. Som første kvinne. Igjen. Og så var det rallyen, da.

«Laila Schou Nilsen vil gå inn i idrettshistorien som kanskje den mest betydningsfulle toppidrettsutøver noensinne», sto det i nekrologen i Aftenposten da hun døde. Om det bare var så vel.

Der hennes samtidige som Birger Ruud og Hjallis har fått ansiktet sitt på frimerker, gater oppkalt etter seg, statuer, bautaer og begravelser på statens bekostning, er Laila avspist med en byste foran Idrettens Hus i Bærum, samt en kopi på Disenjordet på Grefsen. Hun ble nummer ni da VG i 1999 kåret århundrets beste norske idrettsutøvere, men folk som vil lese om Laila må drive detektivarbeidet sitt selv. Det finnes ingen biografi, utover den hun selv skrev da hun var 21. Det er rett og slett pinlig.

Ikke bare viet Laila livet til sporten, hun jobbet også for at andre skulle få samme muligheter som henne selv. Her har sportsmiljøet en jobb å gjøre, en urett å rette opp. Og historisk OL-sølv er en som sagt en gyllen anledning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!