Hun er Film-Norges mektigste person

Nina Refseth (42) er ny filmdirektør.

(Dagbladet.no): Trond Giske har omtalt jobben som «den viktigste i Kultur-Norge». Nå er det klart hvem som får den nye toppjobben i norsk film.

Nina Refseth ble presentert som ny filmdirektør på en pressekonferanse i formiddag. Hun er per i dag forlagssjef i nynorskforlaget Det Norske Samlaget.

På spørsmål fra Dagbladet.no sier Trond Giske at han er fornøyd med å ha fått på plass en kvinnelig direktør.

- Filmen er et av de kulturområdene som er dårligst stilt med tanke på likestilling. Det at vi får en så flink kvinne i Film-Norges viktigste jobb er et signal om at vi også skal oppnå likestilling i de andre funksjonene. Viktigst var det imidlertid at Refseth er trønder, sa Giske på pressekonferansen.

Liten filmerfaring

Refseth var første kvinnelige forlagssjef i nynorskforlaget da hun bare 39 år gammel tok over i januar 2005. Hun skulle gjøre Samlaget til «Norges kuleste forlag».

Bare to og et halvt år senere får hun nå ansvaret for å lede det nye Filminstituttet - en sammenslåing av Filmfondet, Norsk filmutvikling og det nåværende Filminstituttet.

Hun har imidlertid ikke erfaring fra filmbransjen i Norge.

FILM-NORGES MEKTIGSTE: Nina Refseth (42) fikk jobben. Foto: RUNE I. MYHRE
FILM-NORGES MEKTIGSTE: Nina Refseth (42) fikk jobben. Foto: RUNE I. MYHRE Vis mer

- Jeg skal være den første til å innrømme at min filmfaglige bakgrunn er tynn. Det jeg derimot har erfaring med, er å jobbe med faglig dyktige mennesker og å lede dem på en kreative måte med minst mulig byråkrati, sa Refseth på pressekonferansen.

Disponerer 100 millioner

Dermed vil Refseth ha 100 ansatte under seg, et driftsbudsjett på 100 millioner kroner og ansvaret for 300 millioner kroner i tilskuddsmidler.

- Vi har økt tilskuddene til filmen hvert år, og det kan også være at det blir mer penger til neste år - uten at det ville falle meg inn å lekke fra budsjettene, spøkte Giske.

Refseth mener det er for tidlig å komme med programerklæringer på vegne av norsk film.

- Mitt mål er å få på plass den nye institusjonen 1. april 2008. Vi får komme tilbake til de store ordene da, sa hun.  

Gikk forbi Vigdis Lian
Refseth skal jobbe i Samlaget ut året.

- Vi må jo finne en etterfølger etter henne, og den prosessen starter nå, forteller Margit Walsø, forlagssjef i litterær avdeling i Samlaget, til Dagbladet.no.

Bare to av søkerne var kjent på forhånd - Filminstituttets Vigdis Lian og Stein Slyngstad i Filmfondet. Det har også vært spekulert i navn som Åse Kleveland, Bente Erichsen, Bjørn Simensen og Geir Bergkastet.

I august oppnevnte Giske et interimsstyre, ledet av Kristenn Einarsson, for å finne den nye direktøren.