Hun er Irans mest leste forfatter

Men sin første suksessroman skrev hun i all hemmelighet.

STOR PRIS: I 2010 fikk Parinoush Saniee den prestisjefylte Giovanni Boccaccio-prisen i Italia for den beste utenlandske romanen. Hjemme i Iran møter hun problemer med sensuren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STOR PRIS: I 2010 fikk Parinoush Saniee den prestisjefylte Giovanni Boccaccio-prisen i Italia for den beste utenlandske romanen. Hjemme i Iran møter hun problemer med sensuren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les anmeldelsen av «Den stumme gutten» her.

(Dagbladet:) Parinoush Saniee (64) har imponert lesere over hele kloden med romanen «Det som ventet meg». Den kom ut i Iran i 2003, men to år seinere ble den forbudt.

Boka kom på norsk for to år siden. Nylig kom Saniees bok nummer to, «Den stumme gutten». I den anledning besøkte hun nylig Norge.

Parinoush Saniee er forsker og psykolog. Men arbeidet er blitt vanskeliggjort i et samfunn der kvinnens situasjon stadig er blitt mer ufri. Selv har hun fått den utdannelsen hun ønsket seg og har giftet seg av kjærlighet. Hun har i mange år drevet forskning rundt iranske kvinner før og etter den iranske revolusjonen i 1979, som førte Ayatollaha Khomeini til makten.

- Men myndighetene ønsket ikke at det ble snakket så mye om kvinner, sier Parinoush Saniee til Dagbladet.

- Jeg ble rett og slett pensjonert som forsker, i henhold til en spesiell lov om kvinner og pensjon. I stedet ble jeg kalt konsulent. Etter at Mahmoud Ahmadinejad ble valgt til president i 2005, erklærte han at han ikke ville ha kvinner i statsadministrasjonen i det hele tatt. Hele det departementet jeg jobbet i, ble nedlagt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer