Hun er Norges beste blogger

Hun er 32, singel, har femti par sko, og sparker mest til venstre og litt til høyre under psevdonymet «VamPus».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Inspirert? Start din egen blogg

Gullbloggen

Gullbloggen er Dagbladet.nos kåring av Norges beste blogger. Leserne har stemt fram vinnerne av fire temapriser, mens en fagjury kåret hovedvinneren, som får en premie på 10 000 kroner.

Her er vinnerne:

Politikk/nyhet: VamPus - http://www.vampus.blogspot.com

Teknologi: Eirik Solheim - www.eirikso.com
Under 20: Bærturen - storrusten.blogspot.com

Åpen Klasse: Hjorthen - hjorthen.blogspot.com

Juryen har bestått av Bente Kalsnes - communityansvarlig i Dagbladet.no, Olav Anders Øvrebø - redaktør i nyhetsbrevet Mandag Morgen og Jill Walker - førsteamanuensis ved Seksjon for humanistisk informatikk ved Universitet i Bergen.

Hva er blogging?

Fra nettleksikonet Wikipedia: «En oppdatert internettside hvor én eller flere forfattere ytrer synspunkter og forteller omverdenen om det som skjer. (...) Blogger gjør også ofte ivrig bruk av pekere til andre nettsteder og ikke minst andre weblogger.»
Fra
Bokmålsordboka: blogge (norr blopga, av *blod) skjære, stikke fisk slik at blodet renner ut, jf *bløgge

I dag kåres vinneren av Norges første offisielle bloggpris, «Gullbloggen». Hovedprisen går til «VamPus», som også ble kåret til den beste politiske bloggen i Norge i samme kåring.

- En helstøpt, noe rølpete høyre-feministisk hedonist, sier juryen om «VamPus».

«Gjennom flere måneder har hun via pseudonymet sitt utviklet en identitet basert på det hun skriver og det sosiale nettverket hun bygger opp gjennom kommentarer og linker. Slik sett har hun bidratt til en fornying av blogg-genren, sett fra et norsk perspektiv», heter det i begrunnelsen.

Selv forklarer «VamPus» sin bloggsuksess slik:

- Du må ha noe å melde. Det er ingen som oppdager bloggen din hvis du sitter alene og skriver om katten din. Er du høyrevridd og spydig nok går det bra.

32-åringen har vært politisk aktiv på høyresida, og jobber nå i det private. Bloggen hennes er anonym av hensyn til privatlivet, og for at arbeidsgiver ikke skal tas til inntekt for hennes meninger.

- Det er fint at debatten kommer opp. Men VG og andre medier bruker jo anonyme stemmer selv. Anonymitet gjør at vi får flere stemmer i debatten. På høyresiden er det mange som jobber i næringslivet, og det er et sosialt press på at man ikke skal fronte radikale meninger for ikke å skade arbeidsgiver, sier 32-åringen.

- Hva skal du blogge om i dag?

- Jeg har ikke bestemt meg ennå. Men akkurat nå er det litt tøft, jeg kjenner forventningspresset, hehe.

Juryens begrunnelse

Det har ikke vært lett å kåre selve Gullbloggen, Norges beste blogg. Men etter å ha lest oss gjennom flere hundre blogger nominert av leserne, falt valget til slutt på VamPus Verden. Hun er skarp i replikken, hyppig oppdatert, sarkastisk og gir klart uttrykk for sin plassering på den blå siden av norsk politikk. De mange kommentarene i bloggen forteller også at stadig flere lar seg begeistre og provosere av VamPus.

Det har vært en klar utvikling hos bloggeren med 50 par sko og en katt - fra den første tidens litt vaklende temavalg og ustø fortellerstemme, til dagens helstøpte, noe rølpete høyre-feministiske hedonist. VamPus skaper en rollefigur som det rett og slett er spennende å følge over tid, til tross for at vi ikke vet hennes virkelige navn. Gjennom flere måneder har hun via pseudonymet sitt utviklet en identitet basert på det hun skriver og det sosiale nettverket hun bygger opp gjennom kommentarer og linker. Slik sett har hun bidratt til en fornying av blogg-genren, sett fra et norsk perspektiv.

Men VamPus har fått god konkurranse fra mange, og på slutten måtte hun knuffe seg frem blant flere eminente konkurrenter. Vi har vurdert bloggene etter felles kriterier (språk, innsikt, konsept, hyppighet i bloggposting, kreativitet, deltakelse i bloggosfæren, design, humor), men fordi bloggene er så ulike, må en kvalitativ vurdering legges til grunn.

Blant dem som nådde høyt opp er Tversover, en eksemplarisk akademikerblogg publisert av Espen Andersen, førsteamanuensis ved BI. Aktuell var også Eirik Solheims Eirikso, nylig kåret til beste Teknologiblogg av leserne, en blogg som bobler over av kreativitet og innsikt. Fra venstresiden sender Dagens Onde Kvinner ut fyrige bloggposter, ikke ulikt den frekke stilen en finner hos VamPus. Også bloggpioneren Bjørn Stærk, som har publisert siden 2001, hevdet seg. Men de måtte altså se seg slått av VamPus.

BLOGGER BLÅTT: «VamPus» er kåret til Norges beste blogger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer