Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun er ny kulturminister

- Riktig å slippe til yngre krefter, sier Widvey.

 UTSKIFTNINGER: 
Statsminister Erna Solberg presenterte onsdag sine fire nye statsråder på slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd. Linda Hofstad Helleland (H) blir ny kulturminister. Her får hun blomster av ektemannen Trond Helleland, som er parlamentarisk leder i Høyres stortingsgruppe. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
UTSKIFTNINGER: Statsminister Erna Solberg presenterte onsdag sine fire nye statsråder på slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd. Linda Hofstad Helleland (H) blir ny kulturminister. Her får hun blomster av ektemannen Trond Helleland, som er parlamentarisk leder i Høyres stortingsgruppe. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): NRK og flere aviser meldte tirsdag at Erna Solberg ville kunngjøre endringer i regjeringen, for første gang siden hun tiltrådte for to år siden.

I et ekstraordinært møte på Slottet i dag ble utskiftningene presentert. Kulturminister Thorhild Widvey var en av statsrådene det på forhånd var mye spekulasjon om, og som var ventet å gå ut av regjeringen.

Det ble bekreftet under møtet i dag.

- Det er alltid vemodig å gå ut av regjering med dyktige kolleger og en fenomenal statsminister. Ikke minst er det vemodig å forlate et så spennende felt som kultur, men det var strategisk riktig å slippe til yngre krefter i regjeringen nå og satse på dem som skal vinne valget i 2017 og 2021, sier Thorhild Widvey til Dagbladet på vei ut fra slottet.

Widvey blir erstattet av Høyres Linda Hofstad Helleland (38), som kommer fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

- Jeg tar over med ærefrykt, men mest ære, sa Helleland da hun mottok ei lang liste med gjøremål fra sin forgjenger.

Den nye statsråden forteller at hun fikk forespørselen om å ta over for et par dager siden.  

- Jeg ble litt skjelven, men jeg fikk tid til å tenke meg om, og kom fram til at det er helt riktig å si ja. Jeg har et sterkt engasjement, og jeg har tro på at kulturen, idretten og frivilligheten er avgjørende for folk til å kunne leve gode liv, sa Helleland til Dagbladet etter at hun overtok sjefsstolen ved Kulturdepartementet.

Gode skussmål Helleland var medlem av justiskomiteen fra 2001 til 2005 og har siden sittet i finanskomiteen og familie- og kulturkomiteen. Allerede etter valget i 2013 ble hun nevnt som mulig kandidat for kulturministerposten. Hun er gift med Trond Helleland, som i dag er parlamentarisk leder i Høyres stortingsgruppe.

Helleland er leder av Høyres idrettspolitiske utvalg og var en av forkjemperne for OL i Oslo. Hun har også markert seg i debatten av pappaperm.

I 2013 gikk hun kraftig ut mot de rødgrønnes fedrekvoteordning, der 14 uker av foreldrepermisjonen er reservert til far og 14 uker er reservert mor, fordi hun mente den ikke prioriterte barnets beste.

Helleland får gode skussmål av avtroppende kulturminister Widvey.

- Hun er en utrolig dyktig jente som har alle de kvalitetene en god kulturminister bør ha. Det er utrolig hyggelig for meg å gi over nøkkelen til en Høyre-statsråd, så ikke alle mine viktige prosjekter blir lagt i en skuff - incentivordningen, nullmoms. Jeg håper på mer satsing videre på biblioteksektoren og på talentutviklingen, sier hun

Fornøyd med innsatsen I et større intervju med Dagsavisen i går sa Widvey at hun er fornøyd med den innsatsen hun har gjort de to siste åra.

- Jeg har levert 100 prosent fra den dagen jeg tok over. Hvorfor ikke bruke muligheten til å utøve politikk når man er i posisjon? Dette er vesentlig for hvordan de ulike kulturdebattene går. Det blir for mye symbolpolitikk og for lite realiteter, sier hun til Dagsavisen.

Widvey har i sin tid som kulturminister iverksatt flere kulturpolitiske utredninger, og konkret politikk som insentivordning for filmproduksjon og fjerning av knutepunktordningen for festivaler.

Omdiskutert Hun har også vært omdiskutert, spesielt fordi hun gikk inn statsrådsposten med en mer begrenset kjennskap til kulturfeltet enn flere av sine forgjengere.

Blant annet har hun måttet tåle noe hånlig kritikk for å uttale navnet til den prisbelønte samtidsmusikeren Maja Ratkje feil - som Maja Rattkjelke.

- Jeg har fått mye kritikk, men jeg har også fått til mye. Jeg er en do'er og fikk til det Arbeiderpartiet ikke klarte.
Vi har fått til nullmoms, en incentivordning for film, fått til en gaveforsterkning - alt som jeg er utrolig stolt av, sier hun til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media