PROGRAMMET KLART: Programmet for Barack Obamas innsetting er klart, og viser at Obama gjenopptar den intellektuelle tradisjonen Bush hoppet glatt over. Foto: EPA/Scott Olson
PROGRAMMET KLART: Programmet for Barack Obamas innsetting er klart, og viser at Obama gjenopptar den intellektuelle tradisjonen Bush hoppet glatt over. Foto: EPA/Scott OlsonVis mer

Hun er Obamas utvalgte poet

Bush brøt intellektuell tradisjon.

Barack Obama (eller staben hans, eventuelt) har valgt sin poet! Hun heter Elizabeth Alexander og har på et blunk gått fra å være en nokså anonym forfatter og akademiker, til å bli et omtalt og avbildet i alle de største avisene i USA.

Alexander har fått det ærefulle oppdraget å lese dikt under Obamas innsettelse i januar. Det melder blant andre Washington Post.

Se hele programmet for innsettelsen på senatets hjemmeside.

Bush brøt tradisjon
Diktlesingen er en tradisjon under amerikanske innsettelser, om ikke veldig lang eller strengt overholdt. Alexander blir den fjerde poeten i rekken som får denne oppgaven.

Den aller første var Robert Frost, som leste dikt under John F. Kennedys innsettelse i 1961. Bill Clinton valgte Maya Angelou i 1993, og Miller Williams i 1997.

George W. Bush hoppet imidlertid over diktlesingen ved sine seremonier. Ikke overraskende, ifølge avisa The Guardians kommentator Jay Parini.

- Det ville ikke ha samsvart med imaget hans. Han er ingen intellektuell, og ville vise det, skriver Parini i en kommentar på avisas nettside.

Yale-professor
Heller ikke Obamas valg er spesielt overraskende for Parini. Elisabeth Alexander er nokså ukjent, til tross for at hun er professor ved prestisjetunge Yale University, har vunnet flere poesipriser og var nominert til Pulitzer-prisen i 2005. Men hun er også afroamerikaner, høyt utdannet innen poesi, men «sann mot røttene sine,» som han sier.

- Hun vil si til publikum: Vi er her, og vi er svært smarte og velutdannede. Vi kjenner til vestlig kultur i all sin kompleksitet, samtidig som vi beholder troskapen til fortiden, røttene, behovene og visjonene våre, skriver Parini.

• Les et utvalg av diktene til Elisabeth Alexander på hjemmesiden hennes.

Programmet for innsettelsen ble klart i går, og inkluderer også opptredener fra blant andre souldronningen Aretha Franklin og cellisten Yo-Yo Ma.

OBAMAS POET: Elizabeth Alexander. Foto: GREYWOLF PRESS
OBAMAS POET: Elizabeth Alexander. Foto: GREYWOLF PRESS Vis mer