Hun er slumjenta som kom til sjakk-OL

Men hun hadde fortjent en bedre bok.

DRONNINGEN: Phiona Mutesi ved sjakkbrettet i Kampala i januar i år. Foto: NTB SCANPIX / AFP PHOTO/Michele Sibiloni
DRONNINGEN: Phiona Mutesi ved sjakkbrettet i Kampala i januar i år. Foto: NTB SCANPIX / AFP PHOTO/Michele SibiloniVis mer

ANMELDELSE: Dette er historien om tenåringsjenta fra slummen i Uganda som 2010 reiser til Russland for å delta i verdens mest prestisjefylte sjakkturnering.

Den farløse Phiona vokser opp i Katwe, den største slummen i Kampela, et sumpområde der kloakken flyter inn i skurene, og der husverten bare dukker opp når familien skal kastes ut.

Og like ofte som lille Phiona må flytte til et nytt skur, like ofte må hun avbryte skolegangen, som også koster penger. Det beste hun kan håpe på å er å bli kona til en «sukkerpappa».  

Et mirakel
Men så skjer et lite mirakel. Phiona, som nå er blitt åtte-ni år, møter Robert som også er slumbarn. Nå er Robert voksen og arbeider for en amerikansk, kristen hjelperorganisasjon som satser på evangelisering gjennom sport og velferd. Men jentene i Katwe spiller ikke fotball. Men kanskje sjakk?

Spillet har jo de samme utfordringer som livet i slummen; i sjakk må du planlegge for å overleve, tenker Robert Katende. Han har allerede samlet en gruppe rundt vinylbrettet sitt. Det viser seg at Phiona, som knapt har fullført to års skolegang, er et naturtalent.

Afrikansk mester
Så går det slag i slag. I 11-årsalderen (ingen vet nøyaktig når Phiona ble født) vinner hun det nasjonale juniormesterskapet i Uganda. To år seinere reiser hun til Sudan for å delta i det afrikanske mesterskapet for barn, og vinner.

Hun er slumjenta som kom til sjakk-OL

I 2010 har Phiona kvalifisert seg til verdens mest prestisjefylte sjakkturnering. Og det det er et eventyrlig øyeblikk da slumjenta fra Katwe en septemberdag flyr «opp i himmelen» for å delta i sjakk-olympiaden i den sibirske byen Khanty-Maniysk. Det er en gripende mot-alle-odds-historie.  

Rolig og tålmodig
Hun vinner ikke OL. Men hun har mange år foran seg. Kanskje kan Phiona Mutesi en dag bli stormester? Som hun sier til forfatteren:

«Jeg lærte at sjakk er veldig likt livet mitt. Hvis du gjør et smart trekk, kan du holde deg unna fare, men du vet at en dårlig beslutning kan bli din siste. Da jeg først begynte å spille, tapte jeg mange partier før guttene overtalte meg til å spille som en jente og spille rolig og tålmodig.»  

Hastverk er lastverk
Forfatteren Tim Crothers, tidligere medarbeider i Sports Illustrated, skrev først historien om Phiona for bladet ESPN The Magazine. Deretter har det åpenbart gått fort i svingene. Første del av boka preges av en kaotisk presentasjon av navn og skjebner i slummen. Det blir dessverre en altfor overveldende oppramsing av tenåringsmødre, farløse unger uten skolegang, barnesoldater og aids-ofre før vi på side 88 omsider blir bedre kjent med hovedpersonen.

I den norske utgaven skrives hiv og aids med store bokstaver. På omslaget er Phiona 15 år da hun reiste til sjakkmesterskapet i Sibir, inne i boka er hun 14. Et sjakkblad som bidrar til å utbre interessen for spillet, kan neppe kalles pamflett. Dette er småting som i sum forstørrer inntrykket av hastverk og lastverk. Sjakkdronningen Phiona hadde fortjent en bedre bok.