Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun er superstjerne på bibliotekene

Alle som ble oppslukt av «Skitten snø» kan glede seg.

FØLGER VENNINNENE:  Mahmona Khan følger opp den brutale ungdomsboka «Skitten snø» fra 2010, med «Fra Oslo til Lahore». Ingen andre ungdomsbøker av norske forfattere er blitt så mye lest og lånt på bibliotekene i Oslo. Det forteller noe om et sug etter moderne, flerkultuelle, urbane og spennende fortellinger. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
FØLGER VENNINNENE: Mahmona Khan følger opp den brutale ungdomsboka «Skitten snø» fra 2010, med «Fra Oslo til Lahore». Ingen andre ungdomsbøker av norske forfattere er blitt så mye lest og lånt på bibliotekene i Oslo. Det forteller noe om et sug etter moderne, flerkultuelle, urbane og spennende fortellinger. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Hadia Tajik tvitret at hun gledet seg til oppfølgeren til «Skitten snø» fra 2010, ei ungdomsbok som handler om voldtekt i et norsk-pakistansk miljø, og som har gjort forfatter Mahmona Khan til Oslo-bibliotekene superstjerne.

Ingen andre norske ungdomsbokforfatter er blitt like mye lånt og lest. Både blonde jenter og jenter med hijab er observert, oppslukt av boka. Til og med noen gutter.

Da Khan spurte om kulturministeren ville bokbade henne under boklanseringen av «Fra Oslo til Lahore», fikk hun «ja» på sms, etter ni minutter.

EN DRØY JENTEBOK om fire venninner fra Groruddalen. Det er sjelden ungdomsbøker gir meg bakoversveis, men actionfylte «Skitten snø» gjorde det.

Boka starter med at Sumera står foran speilet og studerer arrene over brystene sine. Hun skulle aldri ha blitt med Jamal inn i bilen, kjekkasen, som minner om en pakistansk utgave av Supermann. Han doper henne, voldtar henne og bruker en tapetkniv til å skade henne.

Men Sumera vil ikke anmelde voldtektsmannen, fordi det vil skade familien hennes. I stedet virvles venninnene inn et i et nett av blod, dop og hevn. Vi snakker om tøffe, unge damer, et knippe flerkulturelle Nancy Drew-er, som var Hadia Tajiks heltinne da hun var liten.

«EN DRISTIG FORFATTER» kalte Dagbladets anmelder Khan, som har bakgrunn som journalist og samfunnsdebattant.

Hun tar opp et tabulagt tema og hun gir et tvetydig blikk inn i det norsk-pakistanske miljøet.

I en bokanmeldelse i Minerva ble forfatteren derimot anklaget for å være feig fordi jentene hevner seg i stedet for å ta et oppgjør med den sosiale kontrollen i sitt eget miljø.

HALLO! FICTION kalles det. Skulle forfatteren pålegge jentene opprør? Hvor spennende hadde boka blitt hvis Sumera skulle vente et to-tre år på at politiet skulle etterforske voldtekten?

Mahmona Khan er ikke politiker, hun er forfatter. Hun var modig som skrev om voldtekt med et norsk-pakistansk bakteppe. Hun er selvsagt fri til å skrive sine spenningsbøker slik hun vil.

EN FORTVILET TELEFON fra Ambar i Dubai starter bok nummer to. Nei, hun er ikke tvangsgiftet. Men ja, det er mer action.

 I 2013 er det altfor få bøker om bybarn og urban ungdom. Flerkulturelle ungdomsmiljøer, som altså er det vanlige i Oslo, på østkanten vel å merke, er fortsatt mangelvare i barne- og ungdomslitteraturen.

Er jeg politisk korrekt nå? Niks, jeg er bare oppdatert. Det er et sug etter urbane, flerkulturelle baktepper — fordi det skjer nå.

JAKTEN PÅ ZADIE. Etter «Hvite tenner» i 2000, startet maset.

Hvor ble det av den store, norske innvandrerromanen? Forlagene var besatt og ringte de fleste som dukket opp i media med «rare» navn og spurte om de kunne skrive en bestselgerroman — og ja, forskudd skulle det bli.

Mahmona er fra Romsås. Hun kunne vanskelig skrive en innvandrerromanen — og nå har vi sluttet å vente på denne, puh. Hun skriver derimot spenningsbøker om venninnene fra Groruddalen, og de unge leserne maser allerede om neste bok.

BOKBADET AV MINISTER: Kulturminister Hadia Tajik bokbadet Mahmona Khan på lanseringen av hennes nye ungdomsbok. Foto: TRUDE RINGHEIM
BOKBADET AV MINISTER: Kulturminister Hadia Tajik bokbadet Mahmona Khan på lanseringen av hennes nye ungdomsbok. Foto: TRUDE RINGHEIM Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media