Hun er Sveriges største krimdronning

- Et drap er takknemlig å jobbe med.

FRA MORD TIL BLOMSTER: Kerstin Ekman kommer med en ny bok i vinter. Den heter «Se blomman!» og er en essaysamling om blomster og botanikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRA MORD TIL BLOMSTER: Kerstin Ekman kommer med en ny bok i vinter. Den heter «Se blomman!» og er en essaysamling om blomster og botanikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les anmeldelsen av «Mordets praksis» her.

Kerstin Ekman debuterte med en kriminalroman allerede i 1959, og «Händelser vid vatten», som ble tildelt Nordisk Råds Pris i 1993, er en søyle i nordisk kriminallitteratur. I likhet med «Mordets praksis» er den dessuten en roman som på suverent vis sprenger alle sjangerbegrep.

- Et mord er den eneste handlingen man aldri kan oppheve, sier hun.

- Det er som et nav, en mørk hemmelighet som handlingen dreier seg rundt. Rent fortellerteknisk er et drap svært takknemlig å jobbe med for en forfatter.

En råere morder Kerstin Ekman ser ellers ytterst fredelig ut der hun sitter og nyter en kopp kaffe og en nystekt vaffel i Aschehougs fornemme villa på Drammensveien. Skinnet fra en sprakende peis kniver med det lave vinterlyset om å få overtaket. Romanen «Mordets praksis» tar utgangspunkt i en av Kerstin Ekmans favorittbøker, forfatteren Hjalmar Söderbergs roman «Doktor Glas» (1905), om en lege som begår et drap, i barmhjertighet med offerets kone.

- Men selv om Doktor Glas blir morder, er han et fint menneske. Det er nesten litt utrolig at han begår en slik handling. Tonen i boka er vakker og melankolsk. Jeg har forsøkt å trekke vekk dette forsonende sløret og skrive om en morder som et råere, mer usympatisk og skruppelløs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer