Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun fikk 2,3 millioner i statsstøtte

Men Margrete Robsahm kan ikke vise til en eneste film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går meldte NRK Kulturnytt at en kvinnelig filmskaper har mottatt 2,3 millioner kroner i støtte fra staten de siste 16 årene - uten at et eneste filmprosjekt har blitt realisert.

Først nå har Utvalget for statens stipend og garantiinntekter satt ned foten.


Det omtalte filmskaperen er Margrete Robsahm (65). Dagbladet har vært i kontakt med Robsahm, som ikke ønsker å kommentere saken.

Garantiinntekten er en fast årlig inntekt for kunstnere og varer fram til pensjonsalderen. Hvert tredje år må kunstnerne dokumentere sin produksjon for å beholde statsstøtten. 507 kunstnere innen ulike felt får i dag garantiinntekt.

Det har i dag kommet sterk kritikk, ikke mot Robsahm, men mot Utvalget for statens stipend og garantiinntekter, som ikke har stoppet utbetalingene tidligere.

Ifølge NRK har Robsahm skrevet på flere filmmanus i svært mange år. At kunstnere har ulike tidsrammer for sine prosjekter, er utvalgets begrunnelse på hvorfor hun har fått støtte over så lang tid.

- Noen kunstnere produserer mye og ofte. Enkelte forfattere skriver en bok hvert år, mens en annen kan bruke ti år. Ting kan ta tid, ikke minst når det gjelder film, sa lederen for Utvalget for statens stipend og garantiinntekter, Per Nordstrøm, til NRK.

I 2007 delte staten ut 90 millioner kroner i garantiinntekt, og gjennomsnittslønna var 152 164 kroner. Til sammenligning tjente Robsahm 103 581 kroner i fjor.

Margrete Robsam har kun regissert én film, «Begynnelsen på en historie», fra 1988.
Bildet er fra 1993. Foto: Dagbladets billedarkiv
Margrete Robsam har kun regissert én film, «Begynnelsen på en historie», fra 1988. Bildet er fra 1993. Foto: Dagbladets billedarkiv Vis mer

Til NRK ønsker Robsahm heller ikke å kommentere saken, men sier at grunnen til at hun ikke har laget film, er at det er nærmest umulig å få støtte til prosjektene sine som eldre, kvinnelig filmskaper i Norge.

Margrete Robsahm er moren til filmskaperen Thomas Robsahm og skuespiller Nini Bull Robsahm, og har bakgrunn som både filmskuespiller og regissør.

I 1961 spilte hun i filmen «Line», med Toralv Maurstad og Henki Kolstad. Da filmen ble vist på NRK i 2003 beskrev Aftenposten den slik:

- Oslo syder av vår, varme og jazz da Jacob mønstrer av båten han har hatt hyre på. Han ankommer hovedstaden og møter den livsglade Line som han forelsker seg i. De to innleder et forhold, men snart dukker det opp skjær i sjøen for de unge.

«Line» var basert på Axel Jensens roman av samme navn fra 1958, og skapte furore på grunn av vovede scener mellom Robsahm og Maurstad.

Margrete Robsahm har også bakgrunn fra italienske skrekkfilmer, og spiller blant annet lesbisk vampyr i Antonio Margheritis «La danza macabra» (1963). Hun har også medvirket Wam & Vennerød-filmen «Fem døgn i august» fra 1973, der hun spilte sammen med sønnen sin.

Robsahms regidebut kom med barnefilmen «Begynnelsen på en historie» i 1988.

Siden 2002 er fire kunstnere tatt ut av garantiinntektordningen.

Margrete Robsam har kun regissert én film, «Begynnelsen på en historie», fra 1988.
Bildet er fra 1993. Foto: Dagbladets billedarkiv
Margrete Robsam har kun regissert én film, «Begynnelsen på en historie», fra 1988. Bildet er fra 1993. Foto: Dagbladets billedarkiv Vis mer

Debatten er nå stengt for nye innlegg. Dette skyldes forsøk på personsjikane. Red.

Margrete Robsahm som ung skuespiller.
Margrete Robsahm promoterer «Line» på sekstitallet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!