HEDRET TO GANGER: Gyrid Axe Øvsteng og illustratør Per Ragnar Møkleby kan juble for to priser på samme dag. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HEDRET TO GANGER: Gyrid Axe Øvsteng og illustratør Per Ragnar Møkleby kan juble for to priser på samme dag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Hun fikk to prestisjefylte priser på samme dag

For barnebok om en mamma på sykehus.

(Dagbladet): På en dag som lett må kunne kalles den store litteraturpris-dagen, med utdeling av både Kritikerprisene og Kulturdepartementets barnebokpriser, og offentliggjøring av nominasjonslista til Rivertonprisen, er det to personer som har grunn til å juble ekstra høyt.

Forfatter Gyrid Axe Øvsteng og illustratør Per Ragnar Møkleby gjorde rent bord og vant både Kritikerprisen for årets beste barnebok, og Kulturdepartementets bildebokpris, for boka «Førstemamma på Mars».

Mamma på sykehus
Boka handler om noe så alvorlig som en mamma som er innlagt på sykehus, og ei lita jente som nekter å innse hva som har skjedd. Istedet finner hun på sine egne historier om hvor moren er. Har hun kanskje reist til Mars?

«Ærleg alvor og originale bildeløysingar gjer dette til ei bildebok ein vil hugse», skriver Kulturdepartementets jury om boka.

Litteraturprisen til debutant
Kulturminister Thorhild Widvey delte ut enda seks barnebokpriser til i dag. Litteraturprisen for årets beste barnebok gikk til debutanten Håkon Øvreås for høytlesningsboka «Brune», som er illustrert av Øivind Torseter.

«Brune av Håkon Øvreås fyller et tomrom. I 2013 er det nemlig få bøker som fyller plassen mellom bøker for de minste og bøker for ungdom», skrev juryen om boka. Den handler om en Rune, som kler seg ut som superhelten Brune om natta og tar et oppgjør med de slemme guttene i klassen.

Les Dagbladets anmeldelse av boka her.

Ny pris til «Munch»
Fagbokprisen gikk til Anne Thelle for boka «Bombene over Hiroshima og Nagasaki», mens Bo Gaustad fikk illustrasjonsprisen for bøkene «Buster», «Bøllene» og «Hvorfor er vannet vått?». Heidi Sævareid fikk debutantprisen for ungdomsboka «Spranget». Eva Jensen fikk oversetterprisen for oversettelsen av Carl Sandburgs diktbok «Små heimar».

Steffen Kverneland fikk tegneserieprisen for «Munch», boka som også sikret ham Brageprisen for beste sakprosabok i fjor.

Hun fikk to prestisjefylte priser på samme dag