KOMMENTARER

Grete Berget (1954-2017)

Hun forandret livene våre

En av de viktigste politikerne i Norge i nyere tid.

REVOLUSJONEN: Ekstpedisjonssjef Karin Stoltenberg (t.v.) og Barne- og Familieminister Grete Berget leder den norske delegasjonen til FNs kvinnekonferanse i Beijing i Kina i 1995.
Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB scanpix
REVOLUSJONEN: Ekstpedisjonssjef Karin Stoltenberg (t.v.) og Barne- og Familieminister Grete Berget leder den norske delegasjonen til FNs kvinnekonferanse i Beijing i Kina i 1995. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare et par uker siden Grete Berget ble tildelt prisen «Årets europeer» av Europeisk Ungdom. Det var på høy tid at europeeren fra Vinstra fikk en slik anerkjennelse, men også karakteristisk at hun inntil nylig skrev engasjerte innlegg til forsvar for ideen om et samlet Europa.

Å stå opp for det hun mente var riktig, selv om det er vanskelig og upopulært, har vært et adelsmerke ved Grete Berget.

I dag tror mange det var enkelt å få gjennomslag for rettigheter som pappaperm og partnerskapslov i et parti som smykker seg med disse milepælene i festtaler. Men det krevde både mot og kreativitet. Berget kunne av og til bli litt oppgitt over at hennes etterfølgere ikke kjente sin nære historie.

I «Bråk!», en bok om likestilling som jeg ga ut sammen med Ingunn Yssen i 2007, skrev vi om hennes avgjørende rolle i likestillingspolitikkens gullalder på 1990-tallet som barne- og likestillingsminister i Gros regjering:

«I tillegg kom det en terrier inn som statsråd. Med et mildt ytre og en god gudbrandsdalsdialekt, snudde hun opp ned på folks «naturgitte» oppfatning om både barneomsorg og homofili. Grete Berget var en ihuga feminist og hadde sterk forankring i Aps kvinnebevegelse. Dermed ble det bygget barnehager i et tempo som aldri før, barnehageloven ble revidert og barnehagen fikk endret status. Hun innførte fedrekvote og sådde tvil om kvinners enestående rett til omsorgen for barna sine. At hun i tillegg fikk barn mens hun var statsråd, ble et symbol på at mødre kunne bli og være hva de ville. For henne var det en kamp, for oss andre, kvinner så vel som menn, ble det en milepæl. Det viste oss at det var fullt mulig å dele omsorgen for barn simpelthen fordi Grete Bergets mann sto frem som en lykkelig far og omsorgsperson for deres nyfødte datter.»

Jeg husker Grete Berget satte stor pris på omtalen; til min smule overraskelse, for jeg hadde antatt at hun hadde fått rikelig med anerkjennelse og ros. Men kanskje var det en periode hvor hun kom i skyggen av andre pionerer, selv om fremskrittene i stor grad skyldtes hennes evne til å være innovativ, politisk smart og sta. Rett kvinne til rett tid.

Hun fikk på plass ordninger som er blitt stående, og som skapte varige endringer i nordmenns liv. Det er faktisk vanskelig å komme på mange norske politikere som har betydd mer for individuell frihet og likestilling i nyere tid.

De radikale endringene skjedde fordi hun kjempet for det hun trodde på; med en glød og dyktighet som må til for å bevege verden. Det var ikke populært, det var ikke enkelt, men det var riktig, har ettertiden vist.

Med den samme ukuelige kampviljen taklet hun den nådeløse kreften. I et siste innlegg på Facebook gledet hun seg over at Norge endelig har fått sin første kvinnelige utenriksminister.

Verden går fremover takket være mennesker som Grete Berget.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer