Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun gir mest verdi for penga i hele Hollywood

Kvinner er de beste investeringsobjektene i filmbyen.

GULL VERDT: Emma Stone er den skuespilleren i Hollywood som drar inn med billettinntekter per dollar hun får i lønn. Foto: AP Photo/Warner Bros. Pictures, Wilson Webb
GULL VERDT: Emma Stone er den skuespilleren i Hollywood som drar inn med billettinntekter per dollar hun får i lønn. Foto: AP Photo/Warner Bros. Pictures, Wilson Webb Vis mer

(Dagbladet:) Emma Stone er den skuespilleren i Hollywood som drar inn aller mest billettinntekter per dollar hun får i lønn, ifølge en oversikt amerikanske Forbes har laget.

For hver dollar produksjonsselskapene brukte på henne i 2013, kunne de forvente å få 80 dollar tilbake.

Tallet er formidabelt: Stone dro inn hele tolv dollar mer per lønnsdollar enn andreplassen, Mina Kunis, og over dobbelt så mye som fjerdeplassen Natalie Portman (31.30 $/dollar i lønn). Forbes' Dorothy Pomerantz tror Stones innsats i «The Amazing Spider-Man» gjorde den store forskjellen.

Tredjeplass på lista er «Hunger Games»-stjerna Jennifer Lawrence. Vi finner ingen menn før Dwayne Johnson (tidl. «The Rock»).

Tvilsom ære Kvinner er med andre ord de beste investeringsobjektene i Hollywood.
 
Man skulle kanskje tro dette var en gladsak for likestillingen, men akk. Den eneste grunnen til at fire kvinner topper denne lista, er at de gjennomgående får mindre penger for filmene de gjør.

Algoritmekunst Lister som Forbes' «Best Value for the Buck»-liste er del av en gjennomgående trend i Hollywood, hvor de økonomiske kalkylene bak kunstneriske valg blir mer og mer sofistikerte.

I sommer offentliggjorde Google et verktøy som kan spå en films billettsalg fire uker fram i tid.

Og i 2010 slapp forskerne Jehoshua Eliashberg, Sam K. Hui og Z. John Zhang fra Uni.Penn/NYU en modell som kan brukes til å spå hvordan en film vil gjøre det i billettsalget med nær vitenskapelig presisjon.

Blant funnene var at actionfilmer med flerdimensjonale konflikter er blant de sikreste investeringene, og at horrorfilmer er blant de mest risikable filmene.

Ikke så mager trøst Men selv om damene i Hollywood ikke er på lønnstoppen, lider de nok ingen nød.

Samtlige kan forvente seg høyere lønninger som en følge av Forbes' ranking, påstår nettsiden selv.

Og i juni anslo Forbes at Emma Stone hadde tjent inn hele 16 millioner dollar på filmene sine - rundt 96 millioner kroner.