Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun har aldri sunget i en hoppbakke før

Lørdag står Grammy-dronninga på scenen i Kollen.

KLAR FOR KOLLEN: Førstkommende lørdag dukker Alison Krauss opp på Sommerfestival i Kollen, sammen med bandet sitt, Union Station. Her er hun under en galla for Paul McCarthey i februar i år. AP Photo/Chris Pizzello
KLAR FOR KOLLEN: Førstkommende lørdag dukker Alison Krauss opp på Sommerfestival i Kollen, sammen med bandet sitt, Union Station. Her er hun under en galla for Paul McCarthey i februar i år. AP Photo/Chris Pizzello Vis mer

Alison Krauss (39) har fått i alt 27 Grammy-priser. Hun var historiens yngste vinner da hun fikk den første i 1991, og har vunnet flere priser enn noen andre sangere og kvinnelige artister.

- Det som har skjedd, er helt fantastisk.Jeg har virkelig hatt en interessant karriere. Jeg kan nesten ikke tro det, sier Alison Krauss på telefonen fra Albuquerque i New Mexico, der hun og bandet Union Station er på turné.

Førstkommende lørdag er de på plass i Oslo, der Holmenkollen Sommerfestival blir arrangert for første gang.

Alison Krauss har utgitt 14 album, blant annet plata «Raising Sand» (2007) sammen med den tidligere Led Zeppelin-vokalisten Robert Plant. Den ble en enorm suksess og ble kåret til årets album da Grammy-prisene ble delt ut i 2009.

Hun var i Norge sammen med Plant i 2008. Nå er scenen flyttet fra Oslo Spektrum til Holmenkollen.

Flatt landskap
- Er du klar over at du skal synge i en hoppbakke?

- En hva for noe?

- En hoppbakke. Og et nasjonalklenodium.

- Det blir noe nytt for meg. Der jeg vokste opp i Illinois, var det stort sett flatt. Ingen hoppbakker.

- Men mye musikk?

- Ja, jeg begynte å spille fiolin da jeg var åtte år gammel, først klassisk, siden etter hvert bluegrass med mitt eget band. Da jeg var ganske ung, sluttet vokalisten vår. Jeg sang sopran i harmoniene og nå fikk jeg prøve meg som solosanger. Vi stilte opp i en konkurranse arrangert av Kentucky Fried Chicken og vant. Siden har jeg både sunget og spilt fele.

Elsker lyden av banjo
- Du var ganske ung da du ble kastet ut i turnélivet. Hvordan var møtet med tøffe honkytonks og roadhouse-scener?

- Det gikk bra. Jeg ble godt beskyttet. Men det var spennende. Vi dro ikke så langt. Det er ikke så veldig annerledes i dag. Du kan si at barene er blitt større med åra, og de ligger lengre unna.

- Hva er det som fascinerer deg med bluegrass?

- Jeg elsker lyden av banjo. Og vokalarrangementene. Dessuten det jordnære i budskapet. Sangene er befolket av arbeidere og bønder. De handler om enkle verdier. Det dreier seg om hjem og familie. Og vakre landskaper. Nabojenta er verdens vakreste og man gjør ære på sine foreldre.

Om harde tider
- Kan det bli vel sentimentalt?

- Egentlig ikke, fordi det ofte handler om å slite for føden. Om harde tider og kamp for tilværelsen. For meg er dette en veldig vakker kombinasjon. Det er viktig for meg at jeg kan identifisere meg med teksten.

- Hvilke artister er dine favoritter?

- Jeg er veldig glad i harmoniene til The Louvin Brothers. Og artister som Ricky Scaggs og Tony Rice, som jeg har møtt og spilt med. Favorittplaten min er «Clinch Mountain Gospel» med Ralph Stanley, fra 1974. Jeg elsker all slags musikk, men har et spesielt hjerte for bluegrass.

Sanger fra Plants jukebox
- Det er en energisk musikkform som i likhet med jazz åpner for improvisasjon og jam-sessions?

- Absolutt. Noen av musikerne i bandet slår seg løs innimellom, mer enn meg. Men jeg har hatt noen veldig fine stunder når vi har fått anledning til å møte noen av våre musikalske helter og jamme med dem.

- Hvordan kom samarbeidet med Robert Plant i stand?

- Han er jo en svært åpen fyr og interessert i å utforske nye ting. Han hadde hørt oss og inviterte til et samarbeid. Først deltok jeg i en hyllest til bluesgitaristen Leadbelly. Deretter foreslo han at vi skulle gå i studio og jobbe noen dager for å se hva vi fikk utav det. T-Bone Burnett ble koblet inn som produsent. Alt gikk veldig bra. T-Bone hadde med seg noen sanger, jeg hadde noen og Robert Plant hentet noen fra en jukebox han hadde i kjelleren sin. Det vi gjorde ble veldig flott, og veldig annerledes.

Hele karrieren i Kollen
- Kommer dere til å samarbeide mer?

- Vi har snakket om det. Men jeg vet ikke om det blir noe av.

- Hva vil dere spille i Holmenkollen?

- Vi kommer til å spille sanger fra hele bandets karriere. Jeg liker det vi har plukket ut. Det håper jeg dere gjør, også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media