Hun har en nesten uvirkelig kraft i språket

Katja Kettu er en vill, finsk naturbegavelse.

TYPISK FINSK? Katja Kettus stil er en bemerkelsesverdig blanding av rå brutalitet og høystemt poesi - som muligens kan kalles typisk finsk. Foto: OFER AMIR
TYPISK FINSK? Katja Kettus stil er en bemerkelsesverdig blanding av rå brutalitet og høystemt poesi - som muligens kan kalles typisk finsk. Foto: OFER AMIR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Jeg har hatt én riktig følelse i denne verden, og det er kjærlighet, mer klarer jeg ikke. Jeg vet ikke noe å gjøre med sorg.»

Sier Villøye. Året er 1944. Villøye er jordmor i Lappland, der tyskerne herjer etter den harde vinterkrigen i 39-40.

Villøye hjelper til ved en fødsel, da den vakre tyske SS-offiseren Johann Angelhurst kommer inn i rommet. Han skal fotografere hverdagen til det finske folk.

Jobb i fangeleir Villøye står der, blodig, med en avbitt navlestreng i munnen.

Hun forelsker seg i tyskeren, og sørger for å få jobb i fangeleiren Titovka, der han er utstasjonert. Hennes oppgave der blir å underlivsundersøke alle nye fanger, på jakt etter dem uten forhud. De sendes videre til en annen leir. Etter hvert havner hun på leirens beryktede kvinneavdeling. Der skjer de mest forferdelige overgrep.  

«Jordmora» er en helt bemerkelsesverdig kjærlighetsfortelling mellom et svært odde par. Villøye har levd som utstøtt hele livet, fordi faren var kommunist og på de rødes side i 1919. Men hun har en guddommelig gave — hun har en instinktiv følelse av menneskets og naturens indre, og er en fabelaktig jordmor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.