Hun har et skarpt blikk for gammelt gruff

Hilde Lindset skriver om forhold som surner.

IKKE HELT GLADE: En skranten dynamikk mellom to mennesker er navet i novellene til debutant Hilde Lindset (f.1978). Foto:Dagfinn Hobæk / Cappelen Damm
IKKE HELT GLADE: En skranten dynamikk mellom to mennesker er navet i novellene til debutant Hilde Lindset (f.1978). Foto:Dagfinn Hobæk / Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Vi må vente en stund på den beste novellen i Hilde Lindsets «Jeg burde ha sperret deg inne». Den er plassert helt til sist. Til gjengjeld løfter «En helt alminnelig dverg» hele denne debutsamlingen.

Novellen skildrer et par på vei til Stockholm for å feire bryllupsdag.

Alt er pur lykke til en dverg ankommer togkupeen. Han trenger seg inn på dem og legger fullstendig beslag på mannen. Den unge kona ser med forskrekkelse hvordan mannen nyter dvergens pågående selskap. Et guffent maktspill oppstår.

Ubehag Novellen har det en vellykket novelle skal ha: En fortellerstil som suger leseren med, en ladet atmosfære preget av en viss uvisshet, og rikelig med undertekst.

Novellen stiller like mange spørsmål som den besvarer, før den avsluttes kontant og helt åpent. Ubehaget ligger i at det vi tror ligger fast, rokkes ved.

En annen god novelle, «Gjesten,» formidler noe av det samme ubehaget. Her møter vi, som i mange av novellene, et par som er trett av hverandre. Da kona oppdager en huggorm i entreen, forlanger hun hysterisk at mannen avliver den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer