Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hun har fått mye uberettiget kritikk

Erna forsvarer avtroppende kulturminister Widvey.

(Dagbladet): I et ekstraordinært møte på Slottet i dag ble utskiftninger i regjeringa presentert. Kulturminister Thorhild Widvey var en av dem som måtte forlate sin statsrådspost som kulturminister.

Hun har måttet tåle en del kritikk i løpet av sin periode som statsråd, spesielt fordi hun gikk inn i kulturministerposten med en mer begrenset kjennskap til kulturfeltet enn flere av sine forgjengere.

- Uberettiget kritikk Statsminister Erna Solberg mener at mye av denne kritikken har vært ufortjent.

- Jeg mener mye av den kritikken har vært uberettiget. For det første er hun kjent med feltet blant annet gjennom idrett og frivillighet. Det er mulig hun ikke kjenner alle delene av kulturlivet like godt, men hun har likevel vært en dyktig statsråd som har gjort nødvendige endringer og reformer, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Hun har vist at kulturpolitikk ikke bare er mer penger, men også fokus på løsninger. Hun har satt flere merkesaker etter seg i sin tid på to år - med gaveforsterkningsordninga, nullmoms og filmincentivordninga. Mer enn flere andre kulturministere har gjort, selv med mer kjennskap til feltet.

Solberg understreker at Widvey har levert en god jobb i sin tid som minister, men at tida nå var inne for å få fram nye navn og ansikter før neste stortingsvalg. Widveys erstatter blir Linda Hofstad Helleland (38), som i dag er leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

- Linda vil komme inn med masse ny energi og  med mye kunnskap fra å ha sittet i familie- og kulturkomiteen før. Hun vil komme inn med ny giv og en evne til å gå løs på nye oppgaver på en strålende måte, sier Solberg.

- Vemodig Widvey sier til Dagbladet at det er vemodig å forlate kulturministerposten.
 
- Det er alltid vemodig å gå ut av regjering med dyktige kolleger og en fenomenal statsminister. Ikke minst er det vemodig å forlate et så spennende felt som kultur, men det var strategisk riktig å slippe til yngre krefter i regjeringen nå og satse på dem som skal vinne valget i 2017 og 2021, sier Thorhild Widvey til Dagbladet på vei ut fra slottet.

Om kritikken som har vært rundt hennes tid som kulturminister sier hun følgende:

- Jeg har fått mye kritikk, men jeg har også fått til mye. Jeg er en do'er og fikk til det Arbeiderpartiet ikke klarte. Vi har fått til nullmoms, en incentivordning for film, fått til en gaveforsterkning - alt som jeg er utrolig stolt av, sier hun til Dagbladet.

Vil lytte Mens Thorhild Widvey har fått kritikk for ikke å kjenne kulturfeltet godt nok, ønsker hennes arvtaker Linda Hofstad Helleland å bli en lyttende statsråd.

- Jeg vil bruke mye tid i starten på å være ute, snakke med de dyktige ekspertene og lytte. Mange politikere er veldig glade i å snakke, men lytting er en undervurdert politisk egenskap. Jeg vil skape et godt forhold til dem som vet hvor skoen trykker, sier hun. 

- Det har stormet rundt Thorhild, men hun er tøff, står oppreist og får respekt for å mene noe og stå for det. Jeg ønsker også å gjøre det, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media