MONSTERBARN: Mira Gru bor i monsterbyen Bø, og er Tor Åge Bringsværds nye barnebokfigur. Illustrasjon: Egil Nyhus (fra boka)
MONSTERBARN: Mira Gru bor i monsterbyen Bø, og er Tor Åge Bringsværds nye barnebokfigur. Illustrasjon: Egil Nyhus (fra boka)Vis mer

Hun har gigantiske føtter og underbitt-hoggtenner

Men Mira Gru må være verdens søteste monster.

ANMELDELSE: Fem år gamle Mira Gru bor sammen med mamma og pappa i monsterbyen Bø.

Hun har gigantiske føtter, underbitt-hoggtenner, flaggermusører, og er überproduktive Tor Åge Bringsværds nye barnebokfigur.

Denne gangen samarbeider han med illustratør Egil Nyhus, som har gitt Mira og de andre monstrene i Bø et lett surrealistisk og sjarmerende uttrykk.

Artige detaljer I bybildene er flere artige detaljer, som hjernefrukten på pappa Grus tenketre, og trollet som sover under brua med tommeltotten i munnen.

Utover det minner første bok i serien, «Mira mister matlysten», ikke så rent lite om serien Bringsværd lanserte i fjor, om trollungen Tambar.

Bøkene har samme format, Mira og Tambar er like gamle, bor sammen med sine respektive monster- og trollforeldre, og har en rekke sære slektninger med mytologiske og populærkulturelle aner. Og de er begge langt søtere enn du skulle tro at troll og monstre kunne bli.

Hun har gigantiske føtter og underbitt-hoggtenner

Men der Tambar-bøkene har en overordnet intrige - trollene lever i skjul blant menneskene - er Mira-fortellingen enkel og nokså forutsigbar. Mira våkner opp og har mistet matlysten, og må på rundtur i monster-nabolaget for å lete.

Kjent«folk» Både barn og voksne vil dra kjensel på flere figurer: Vampyren Bela, familien Frankengress, spøkelset Hamalett, Den store, stygge ulven, og bakermester Voldemortsen.

Mira finner ikke matlysten før seint på kvelden, når hun utslitt av letingen kjenner duften av favorittsuppa si, som alle naboene har bidratt med helt spesielle ingredienser til.

Mira koser seg med suppa, slik mange barn sikkert vil gjøre med denne lettfordøyde fortellingen - helt etter oppskriften.