Anmeldelse: Mary Beard, SPQR

Hun har gjenoppdaget Roma

Mary Beards bok om Roma er et verk vi ikke kommer utenom.

RARE ROMERE: Min gamle følelse av at Asterix og Obelix er den mest historisk korrekte skildring av antikkens virkelighet, er styrket etter endt lesning av Mary Beards bok, skriver anmelderen. Her fra filmen fra 2002. Foto: NTB Scanpix
RARE ROMERE: Min gamle følelse av at Asterix og Obelix er den mest historisk korrekte skildring av antikkens virkelighet, er styrket etter endt lesning av Mary Beards bok, skriver anmelderen. Her fra filmen fra 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«SPQR. Det gamle Romas historie»

Mary Beard

Sakprosa

Forlag: Cappelen Damm
Oversetter: Eve-Marie Lund
Utgivelsesår: 2019

«Å gjenoppdage Roma.»
Se alle anmeldelser

«Cæsar beseiret gallerne», skrev Bertolt Brecht. «Hadde han ikke engang med seg en kokk?»

Fortsatt kan Romas historie framstå som en lang rekke store menn og avgjørende slag. Men faghistorikerne har i mange år beveget seg inn den mørke antikken: Slavenes kjellerværelser, kvinnenes liv, arbeidernes verksteder og provinslivet langs rikets yttergrenser.

Ingen annen historiker har som Mary Beard klart å skildre denne nye kunnskapen på en måte som både er tilgjengelig og kritisk.

Gjenoppdagelse av antikken

Beard er klassisist og professor ved Cambridge, men også en kjent offentlig stemme og programleder på BBC. Hennes politiske engasjement har blant annet resultert i utgivelsen «Kvinner og makt: et manifest».

Det feministiske blikket er sentralt også i storverket «SPQR», som derfor er mer enn enda en versjon av Romas blodige og lange historie - fra landsby ved Tiberen, til imperium som strakte seg over tre kontinenter og inneholdt anslagsvis femti millioner innbyggere.

Boka er en gjenoppdagelse av antikken, fylt av kjøttfulle, stinkende og dampende detaljer, og samtidig en påpekning av hvor lite vi faktisk kan vite om fortidens skyggeland. Latin, heter det, men hva språket betydde for dem som snakket det i for eksempel år 200 f. kr., er i dag vanskelig å si. Vi kan anta at det samme språket hadde endret seg betydelig to hundre å senere.

Denne i og for seg banale innsikten er bare én av vanskene som omgir materialet fra antikken. Beard har teft for å lete etter den andre historien, og hun endevender den kjente historien om Ciceros konflikt med Catilina. Vet vi virkelig at Cicero var mannen som i 63 f. Kr. reddet republikken fra den lumske adelsmannen Catilina? Eller har vi bare akseptert Ciceros versjon fordi den overlevde i hans taler og brev, mens Catilinas motiver, handlinger og mål er nesten visket vekk av tiden?

Oldtidshverdag

Bokas store fortjeneste er at den på en og samme tid forklarer hvor lite vi egentlig kan vite, og gir sublime innblikk i oldtidens hverdag, gjerne basert på kilder fra arkeologien som er kommet til i løpet av senere tid.

En personlig favoritt er tegneseriene som sto på veggen i Salvius’ bar i Pompeii, byen som ble begravet etter et vulkanutbrudd i 79 e. kr. I en av tegneseriene, som altså består av bilder med snakkebobler, begynner to gjester å slåss etter å ha blitt uenige om resultatet av et terningspill. «Drittsekk», utbryter den ene spilleren, «jeg hadde treeren, jeg vant!» «Kom igjen, din pikksuger», svarer den andre, «det var det jeg som gjorde.» Siste tegning viser at verten tar tak i kranglefantene og kaster dem ut av lokalet.

Min gamle følelse av at Asterix og Obelix er den mest historisk korrekte skildring av antikkens virkelighet, er styrket etter endt lesning av Mary Beards bok. Tittelen «SPQR» er en forkortelse for «Det romerske senat og folk», Romas navn i den republikanske tiden, som levde videre under keiserdømmet og i dag betegner byen Romas myndigheter.

Brodermordet

Beard følger Brechts perspektiv når hun viser hvordan tittelen ikke bare er historien om en politisk enhet i vekst og nedgang, men også om en sammenhengende politisk konflikt mellom «folket» og «senatet». Ifølge sagnet drepte byens grunnlegger, Romulus, sin bror Remus. Brodermordet er et sentralt motiv i «SPQR», som viser til de mange indre stridighetene som kjennetegnet Roma gjennom århundrene.

På tross av, og kanskje til dels på grunn av at konfliktene mellom familier, faksjoner og klasser raste i sentrum av Roma, underla byen seg først de omliggende provinsene og deretter Middelhavsområdet. Ustabiliteten hang sammen med en politisk fleksibilitet, som fikk den greske historikeren Polybios til å hevde at Roma vant fram fordi de kombinerte de beste elementene av monarki, aristokrati og folkestyre.

Inkludering og ekskludering

Gjennom boka vender Beard stadig tilbake til Cicero, juristen og rikingen. Hans problemer er tilsynelatende uten ende. Når han ikke redder republikken fra Catilina, eller skinnet i borgerkrigen, har han bekymringer som minner om norsk middelklasse anno 2019. Han knurrer over prisen han må betale for en samling greske statuer med å si at han kunne kjøpt en splitter ny jakthytte for pengene den greske kunsten koster ham.

Edward Gibbon, den britiske opplysningstidshistorikeren Mary Beard er ubeskjeden nok til å skrive seg opp mot, hevdet at spørsmålet ikke var hvorfor Roma falt, men hvordan det kunne bestå i så mange århundre. Han sammenligner Roma med Aten og konkluderer med at romernes evne til å inkludere og integrere andre folkeslag i et fellesskap, var en sterkere politisk modell enn grekernes frykt for fremmed blod.

Beard har et mer nyansert svar på det samme spørsmålet. Hun viser at flertallet forblir i utkanten selv når hun avslutter boken med keiser Caracallas storslåtte dekret fra 212 e. Kr. om at frie menn i hele riket skulle bli romerske borgere. Slik ga keiseren rettigheter til alle – det vil si, bortsett fra kvinner og slaver som antagelig utgjorde nesten to tredjedeler av innbyggerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer