Hun har laget årets beste norske plate

Dagbladets musikkredaksjon kårer sine favoritter.

1. Emilie Nicolas - «Tranquille Emile»

Hun har laget årets beste norske plate

Å vende tilbake fire år etter et unisont hyllet debutalbum er ikke bare en ekstremt utfordrende oppgave, det er også noe som sjelden byr på store overraskelser. Suksess innebærer jo som regel en formel det er lett å returnere til. Emilie Nicolas har med oppfølgeren «Tranquille Emile» lagd ei plate som ikke bare overgår debuten fra 2014, men hun har oppdatert settet med byggeklosser som legger til rette for et spennende nytt kapittel i hennes allerede sterke katalog. Mega.

2. Unge Ferrari - «Midt imellom magisk og manisk»

Hun har laget årets beste norske plate

Helt siden den overrumplende fine «Hvis du vil» har Unge Ferrari gitt etterlengtet selvtillit til norsk R&B. Mot slutten av 2018 viste «Midt imellom magisk og manisk» oss at lista bare fortsetter å legges høyere og høyere. Romeo er død, og tilbake sitter en ærligere, mer moden og åpenhjertig Stig, bevæpnet med et emosjonelt arsenal av gåsehudfremkallende utleveringer. En karrieretoppende triumf som kontinuerlig treffer deg rett i hjertet.

3. Sushi x Kobe - «Døden lever lengst»

Hun har laget årets beste norske plate

«Døden lever lengst» er en kompromissløs finger til resten av Rap-Norge. Bergensduoen Sushi x Kobe har lagd et både utmattende og inspirerende kunstverk. Bergensduoen har kommet seg til en kreativ plattform hvor det meste klaffer. For lengst etablerte gjennom både knallharde, dansevennlige og vakre lydbilder, inviterer de denne gang lytterne inn i en sonisk utfordrende opplevelse. Igjen sitter man med ei gruppe som åpenbart ikke hører på stort annet enn sin egen kompromissløse intuisjon.

4. Geir Sundstøl – «Brødløs»

Hun har laget årets beste norske plate

Geir Sundstøl er sannsynligvis en av landets mest aktive musikere, med deltakelse på over 260 plater. Men det var ikke før i 2015 at han tok steget opp og solodebuterte. «Brødløs» er nok et glitrende eksempel på at gitaristen står fjellstøtt på egne bein. Her tryller han med stemninger, smakskombinasjoner og stilarter som glir sømløst over i hverandre – hele veien kyndig regissert av Sundstøl. Jazz, americana, prog, ambient – det skal ikke mangle på noe når man setter seg til bords her.

5. Thea Hjelmeland - «Kulla»

Hun har laget årets beste norske plate

På «Solar Plexus» skrev Thea Hjelmeland av seg sorgen etter at kjæresten døde, mens hun sjøl var gravid. Fire år seinere er «Kulla» blitt en slags hyllest til livet. Det kan høres som et konseptalbum med femininitet som en rød tråd og fødsel som et viktig tema. Det ene fantastiske sporet avløser det neste, til og med morkaka har fått en egen låt! Hjelmeland byr på elegant, fengende og særegen pop, mikset med elektronika, folkemusikk og spoken word.

6. Boy Pablo - «Soy Pablo»

Hun har laget årets beste norske plate

Boy Pablo havnet plutselig på alles lepper etter at videoen til låta «Everytime» ble en viral-hit. Derfra var veien kort til global turnévirksomhet, publikums- og bransjejubel. I år har vestlendingen skjenket oss den milde og lune pop-perla «Soy Pablo». Med sine imøtekommende melodier, lette lynne og dansbare rytmer har Boy Pablo etablert seg som en av indie-feltets mest spennende artister her til lands. Ikke så rart når man har låter som «Feeling Lonely» og «Losing You» i kofferten.

7. Odd Nordstoga - «Kløyvd»

Hun har laget årets beste norske plate

Odd Nordstoga har lært seg ordet eklektisk, og fyrer av en miks av rock, pop, viser, country, en mild utgave av «depperock» og små snev av jazz, elektronika, folkemusikk, kirkemusikk og gammeldans. Vi snakker altså om en uvanlig stor bredde på dette doble albumet, som, tittelen tll tross, framstår som hel ved. Med solide musikere i ryggen serverer han et album i to ganske forskjellige deler, spekket med gode melodier og flotte tekster.

8. Darling West – «While I Was Asleep»

Hun har laget årets beste norske plate

Darling West viser igjen muskler, i den grad det er mulig i den myke americana-sjangeren. Ekteparet Tor Egil Kreken og Mari Sandvær Kreken er sammen med Kjetil Steensnæs Norges største eksportartikkel innenfor en sjanger som vokser i kvalitet og kvantitet her i landet. Årets album framstår enda bredere i uttrykket enn forgjengeren – og toppes som vanlig av ekteparets harmonier og Maris fantastiske stemme. Medprodusent, som på Nordstogas «Kløyvd», er Bård Christiansen.

9. Amgala Temple – «Invisible Airships»

Hun har laget årets beste norske plate

Hva får man når man låser Lars Horntveth, Amund Maarud og Gard Nilsen inn i samme studio? Alle tre er blant landets mest framgangsrike musikere hver for seg, noe som ikke automatisk betyr søt musikk når man slår hodene sammen. I dette tilfellet har det resultert i det lett fjetrende instrumentalalbumet «Invisible Airships». Har du sans for musikk med atmosfære, overraskende vendinger og bunnsolid håndverk, så er det bare å lete opp Amgala Temple.

10. Immortal – «Northern Chaos Gods»

Hun har laget årets beste norske plate

Navnestrid og et band i oppløsning – få hadde trodd at Immortal ville klare å reise kjerringa etter at frontfigur og vokalist Abbath ble hensatt til å bedrive solokarriere. Men der tok man grundig feil – «Northern Chaos Gods» er en tilbake-til-utgangspunktet-affære som holder alt den lover og litt til. Det låter rått og ubehøvlet, episk og brutalt om hverandre, slik vi lærte Immortal å kjenne fra glansdagene. Dette er den rifftunge og iskalde ekstrem-metalen som Immortal patenterte for over 20 år siden.

11. Emir - «Mer av deg»

12. Aurora - «Infections of a Different Kind»

13. Razika - «Sånn kjennes verden ut»

14. Hjerteslag - «Nattseileren»

15. Knut Reiersrud – «Heat»

16. Sondre Justad - «Ingenting i paradis»

17. The Good The Bad and the Zugly - «Misanthropical House»

18. Amund Maarud & Lucky Lips - «Perfect Stranger»

19. Mighty Magnolias - «Unknown Skyline»

20. Gundelach - «Baltus»

21. Virkelig - «Lykke til i livet»

22. Obliteration – «Cenotaph Obscure»

23. Mae - «Proletar Adel»

24. Jarle Bernhoft - «Humanoid»

25. Bendik Brænne - «Benedictionary»