Hun har skrevet en av årets mest populære ungdomsbøker

Marte Aune (19) konkurrerer med blant andre Tom Egeland.

PRISNOMINERT: Marte Aune fra Stjørdal er blant fem forfattere som er nominert til Uprisen for fjorårets beste ungdomsbok. Foto: PUBLICA FORLAG
PRISNOMINERT: Marte Aune fra Stjørdal er blant fem forfattere som er nominert til Uprisen for fjorårets beste ungdomsbok. Foto: PUBLICA FORLAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) I dag ble de nominerte til Uprisen, årets ungdomsbok, offentliggjort. På lista finner vi er erfarne forfattere som Tom Egeland og Tor Arve Røssland - og én veldig fersk.

Marte Aune er født i 1994 og debuterte i fjor med ungdomsromanen «May Lenda», om ei ung jente som er i sorg etter at storebroren har begått selvmord.

Nå er den en av fem bøker som kan bli kåret til årets beste ungdomsbok.

Begynte som 13-åring - Det er helt fantastisk, og var veldig uventet, siden jeg er såpass ung, og det var debutboka mi. Det er en stor ære, sier Aune til Dagbladet.

Hun var bare 13 år da hun begynte å skrive boka, og jobbet med den gjennom hele ungdomsskolen. Før hun begynte å skrive sin egen, øvde hun seg på å skrive om slutten på andres bøker.

- Jeg har alltid vært glad i å lese, men var ikke fornøyd med slutten på flere av bøkene jeg leste. Ofte skrev jeg min egen slutt istedet, forteller Aune, som ennå ikke har fylt 20 år.

Å debutere som forfatter var en spennende opplevelse.

- Men jeg var livredd i starten, sier hun.

640 anmeldelser «May Lenda» har fått svært positiv respons på hjemmesidene til Foreningen !Les, der ungdomsskoleelever fra hele landet anmelder bøker de har lest. Totalt 640 anmeldelser ble levert i løpet av fjoråret, og det er på grunnlag av disse at de fire elevene i nominasjonsjuryen har plukket ut de mest populære bøkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer