Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun har skrevet en av årets mest populære ungdomsbøker

Marte Aune (19) konkurrerer med blant andre Tom Egeland.

PRISNOMINERT: Marte Aune fra Stjørdal er blant fem forfattere som er nominert til Uprisen for fjorårets beste ungdomsbok. Foto: PUBLICA FORLAG
PRISNOMINERT: Marte Aune fra Stjørdal er blant fem forfattere som er nominert til Uprisen for fjorårets beste ungdomsbok. Foto: PUBLICA FORLAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I dag ble de nominerte til Uprisen, årets ungdomsbok, offentliggjort. På lista finner vi er erfarne forfattere som Tom Egeland og Tor Arve Røssland - og én veldig fersk.

Marte Aune er født i 1994 og debuterte i fjor med ungdomsromanen «May Lenda», om ei ung jente som er i sorg etter at storebroren har begått selvmord.

Nå er den en av fem bøker som kan bli kåret til årets beste ungdomsbok.

Begynte som 13-åring
- Det er helt fantastisk, og var veldig uventet, siden jeg er såpass ung, og det var debutboka mi. Det er en stor ære, sier Aune til Dagbladet.

Hun var bare 13 år da hun begynte å skrive boka, og jobbet med den gjennom hele ungdomsskolen. Før hun begynte å skrive sin egen, øvde hun seg på å skrive om slutten på andres bøker.

- Jeg har alltid vært glad i å lese, men var ikke fornøyd med slutten på flere av bøkene jeg leste. Ofte skrev jeg min egen slutt istedet, forteller Aune, som ennå ikke har fylt 20 år.

Å debutere som forfatter var en spennende opplevelse.

- Men jeg var livredd i starten, sier hun.

640 anmeldelser
«May Lenda» har fått svært positiv respons på hjemmesidene til Foreningen !Les, der ungdomsskoleelever fra hele landet anmelder bøker de har lest. Totalt 640 anmeldelser ble levert i løpet av fjoråret, og det er på grunnlag av disse at de fire elevene i nominasjonsjuryen har plukket ut de mest populære bøkene.

Nå skal alle de nominerte bøkene leses av elevene i sju juryklasser rundt om i landet. De møtes på Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai, der representanter fra alle klassene skal diskutere seg fram til vinneren.

I fjor var ble Uprisen delt mellom Ellen Fjestad, for «Sammen skal vi holde himmelen», og Marianne Kaurin, for «Nærmere høst».

Se alle de nominerte bøkene i faktaboksen til høyre.

Hele Norges coronakart