Hun har skrevet vampyrroman fra Oslos beste vestkant

Men går seg litt vill i blodtåka.

BLODIG DEBUT: Åshild Moldskred (32) debuterer med en original og morsom vampyrroman, men den burde ha vært mer gjennomarbeidet. Foto: Gyldendal
BLODIG DEBUT: Åshild Moldskred (32) debuterer med en original og morsom vampyrroman, men den burde ha vært mer gjennomarbeidet. Foto: Gyldendal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Åshild Moldskreds debutroman «Mørketid» er verken grøsser, krim, eller en tradisjonell vampyrroman. Men den har litt av alt, og det skulle i utgangspunktet borge for spenning så det holder.

Spennende og original
Hovedpersonene er femtenåringen Runa og bestevennen Åge, en keitete synkronsvømmer. Vennskapet settes på prøve når han finner ut at hun drikker donorblod hver dag.

Bedre blir det ikke når andre bloddrikkere (her er vampyr-ordet avleggs) forteller at hun er en tikkende bombe av en mutantskapning, som snart kommer til å eksplodere i ondskap og drapslyst.

Tematikken er langt fra sjokkerende for lesere som er flasket opp på «Twilight» og annen vampyrromantikk. Likevel klarer Moldskred å være befriende original. Hovedpersonene er uvanlig levende. Inntil et visst punkt er boka så spennende at den er vanskelig å legge fra seg. Humoristisk er den også.

Vi kan nesten se mellom fingrene på voldsomt karikerte bipersoner og et bilderikt språk som balanserer på grensa til utspjåka. Noen av metaforene er ubrukelige: «Ubesvarte spørsmål kvesser tenner mot ribbeina». «Utenfor er skumringen ivrig etter å svartmale omgivelsene».

Tipper over
Så tipper det helt over. Spenningstoppen kommer brått. Halsbrekkende hendelser sauses sammen, og tematikken rundt gruppepress og identitetssøken forsvinner i et surrealistisk såpeseriekrimplot.

Til slutt sitter vi igjen med mange løse tråder, som sannsynligvis plukkes opp i neste bok i serien. Da har forhåpentligvis både forfatter og forlag fått mindre hastverk.

Alder: 14+

Hun har skrevet vampyrroman fra Oslos beste vestkant

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer