Hun har vakt stor interesse - men er det fortjent?

Intelligent lek med form og iscenesettelser fra newzealandsk talent.

DEBUT: Med sin debutroman «Prøve» («Rehearsal», 2007) har Eleanor Catton vakt interesse langt utenfor New Zealands grenser. Nå er den ute på norsk. 
Foto: Oktober Forlag
DEBUT: Med sin debutroman «Prøve» («Rehearsal», 2007) har Eleanor Catton vakt interesse langt utenfor New Zealands grenser. Nå er den ute på norsk. Foto: Oktober Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Da den celebre, britiske Orange-prisens longlist nylig ble offentliggjort, var Eleanor Cattons debutroman «Prøve» en av de tjue nominerte. Boken har mottatt Betty Trask Award for Best First Novel, er oversatt til ti språk og har blitt omtalt som en oppsiktsvekkende debutroman.

I et intervju med forfatteren i The Times antyder riktignok journalisten at leseren kan komme til å kaste boka i veggen etter ti sider. Hvordan kan det ha seg?

SaksofonTo tidsforløp veksler i denne romanen. Det ene gjengis dag for dag og følger en saksonfonlærer og hennes elever fra jenteskolen Abbey Grange. Det andre gjengis måned for måned og følger studentene på dramaskolen i nærheten. Disse tidsforløpene krysser hverandre når det avsløres at en av lærerne på jenteskolen har et forhold til en av sine elever, og studentene på dramaskolen bestemmer seg for å sette opp et stykke om affæren.

Begivenhetene blir ikke nødvendigvis fortalt kronologisk, noen ganger blir de også fortalt flere ganger, fra ulike synsvinkler. Videre skal det vise seg at personene i boken ikke er som de fleste romanpersoner, de ønsker ikke til enhver tid å si: Jeg er virkelig, jeg er sann, dette har jeg opplevd. Nei, personene skildres også som karakterer i en fiksjon, fortellerstemmen kan for eksempel bryte inn med følgende kommentar: «Denne jenta er flink til å imitere stemmer. Hun ville egentlig ha vært Isolde, for Isoldes rolle er bedre, men denne jenta er blek og senet og rufset og ser alltid lettere forstrekket ut, egenskaper som ikke helt passer til Isolde, og derfor spiller hun Bridget isteden.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer