Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svensk krimforfatter

Hun har varmet opp for Michael Jackson, oppklart drap i Stockholm, og endte som krimforfatter

Jenny Rogneby, mine damer og herrer.

STORE OMSKIFTNINGER: Jenny Rogneby har aldri vært redd for de store skiftningene i livet. Den siste har ført henne inn i krimforfatternes verden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORE OMSKIFTNINGER: Jenny Rogneby har aldri vært redd for de store skiftningene i livet. Den siste har ført henne inn i krimforfatternes verden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det begynte med en idé. Om en kvinnelig politietterforsker på søken etter spenning. Som ikke gikk av veien for å ha et bein plantet i den kriminelle verdenen. Leona ble født, Jenny Rogneby (42) ble krimforfatter. Nå skriver hun på sin tredje krimroman.

Det er en sur marsmorgen i Oslo. Den svenske krimforfatteren kom fra Barcelona dagen før, der hun har en leilighet, men hun bor på Malta. Nok en gang har hun snudd rundt på livet sitt. Så er hun da også klar på at hverdagslivet ikke er et liv hun vil leve.

- Det er vel der Leona og jeg har våre likheter, sier hun og legger lange fletter bak på ryggen.

Skiprinsessen

Den svenske hverdagen til Jenny Rogneby begynte i 1975. Ett år gammel kom hun med fly fra Addis Abeba i Etiopia, til Arlanda og adoptivforeldrene Ulla og Thure som bodde i Boden i Norrbotten, ikke langt fra Luleå.

- Jeg vokste opp med en lillesøster og all den vintersporten det er mulig å drive på med, sier hun.

Da Jenny var sju-åtte år, reiste en venn av familien til Etiopia, og møtte Jennys biologiske mor.

- Det fantes nok en del dokumentasjon på hvor jeg kom fra i utgangspunktet, og nå fikk jeg se bilder av en person som liknet meg. Dem var det ikke så mange av i Boden. Jeg fikk vite at jeg hadde en storebror, og at faren min var død. Og så skrev jeg et brev til dem.

Det drøyde 21 år før hun dro til Etiopia på besøk.

- Jeg vokste opp med min fine familie i Sverige, og hadde ikke behov for å vite så mye om hvor jeg var født. Nå prater jeg med broren min på nettet med jevne mellomrom.

Arv og forbrytelse

Hun har ofte tenkt på hvordan livet ville blitt hvis hun hadde vokst opp i Etiopia. Hva slags person ville hun vært? Hva har arv og miljø å si for hvem du blir? Hva gjør at man begår en forbrytelse?

Det siste spørsmålet stilte hun seg mye da hun jobbet som etterforsker i Citypolisen i Stockholm. Men før hun ble tiltrukket av den kriminelle verdenen, på rett side av loven, var det musikk for enhver pris. Og dans.

- Jeg var popartist i mange år, sier Jenny Rogneby og smiler.

- I 1997 var vi oppvarmingsband for Michael Jackson i Tallin. For 80 000 tilskuere. Det var enormt. En fantastisk opplevelse.

Jenny Rogneby sang og danset. Hun var med i den svenske Melodifestivalen med bandet Cosmo4, og kom ut med plate i Japan. Og hun forsto at hun måtte gjøre noe annet. Musikkbransjen var vanskelige å livnære seg på.

- Siden jeg alltid har vært opptatt av hvordan mennesker oppfører seg, utdannet jeg meg først til sosiolog, så til kriminolog. Og da det var utlyst en stilling som etterforsker i politiet, tenkte jeg at det måtte være noe for meg.

Ti interesserte forlag

I sju år jobbet hun med tyveri og drap og ran. Og Leona dukket opp i tankene. Da Jenny snakket høyt om at hun ville skrive krim, fikk hun høre at det nesten var umulig å få det gitt ut. Så hun tok ett års permisjon fra jobb, og dro med kjæresten til Malta for å skrive. Da boka var ferdig og manuset sendt til diverse forlag, svarte ti av dem at de ville utgi boka hennes.

Da hun begynte på bok nummer to, jobbet hun fulltid i politiet igjen, og skrev på natta. Helt til hun skjønte av hun måtte velge. Sa opp jobben, pakket sakene sine og flyttet med kjæresten som er fotograf og grafisk designer til Malta.

- Jeg skriver om en kvinne som ikke gjør som man forventer av henne. Jeg vil at ting skal være uvanlige. Den første boka starter med et ran, ei lita jente går inn i en bank med en kassettspiller og bamsen sin, og kommer ut med millioner av kroner.

Skifte side

TO VERDENER: Jenny Rognebys hovedperson, etterforskeren Leona, har den ene foten plantet i den kriminelle verdenen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TO VERDENER: Jenny Rognebys hovedperson, etterforskeren Leona, har den ene foten plantet i den kriminelle verdenen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hennes andre bok om Leona kom på norsk nå i mars med tittelen «Alle midler tillatt». En mann sprenger seg selv foran Riksdagshuset i Stockholm og overlever, og Leona blir satt for å avhøre ham. Noe som forpurrer hennes egne planer om å få tak i masse penger, fort.

- Kan du forstå Leonas ønske om å leke med den andre siden av loven?

- Det finnes eksempler på politifolk som har skiftet side, men jeg kjenner meg ikke igjen der. Leona vil bytte ut livet sitt. Hun er ekspert på hvordan forbrytelser blir begått, og kan derfor regne seg fram til hvordan man kan slippe unna.

- Gir du bort oppskriften?

- Jeg skriver jo om hva som rører seg bak kulissene, men jeg tror jeg er innafor, smiler hun.

Nå er filmrettighetene til bøkene om Leona kjøpt opp av Hollywood. Bøkene er solgt til 13 land, og i august blir det lansering i USA. Jenny Rogneby har ingen planer om et stort skifte i tilværelsen i nærmeste framtid.

- Jeg tror jeg kommer til å fortsette å skrive. Jeg har flere bøker om Leona i hodet, og jeg har andre ideer som kan komme ut etterpå, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media