Anmeldelse: Musti - «Qoyskayga»

Hun her må du høre

Tilgi meg det cheesy ordspillet, men ta meg vennligst på alvor: Debutalbumet til Musti er et must.

DEBUTANT: Rapperen Musti er fortsatt relativt ukjent. Det kan debutalbumet hennes endre på, mener vår anmelder. Foto: Kristine Wathne
DEBUTANT: Rapperen Musti er fortsatt relativt ukjent. Det kan debutalbumet hennes endre på, mener vår anmelder. Foto: Kristine Wathne Vis mer
Publisert

«Qoyskayga»

Musti

Rap

Plateselskap: Nora Collective / Sony Music

«Kan fort blåse opp på Bylarm i slutten av måneden.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: «Qoyskayga» er et must. I hvert fall hvis du liker å ha fingeren på musikkpulsen i Norge.

18 år gamle Ugbad Musti fra Tøyen i Oslo er en av de mest spennende stemmene jeg har hørt på lenge.

Men om du ikke har hørt om rapperen ennå, er det ikke så rart. Musti er nemlig, ehm, mustisk.

Googler du navnet hennes, kommer du til en dyrebutikk på nett. Fram til fredag hadde hun ingen egne utgivelser på Spotify, bare et knippe gjestevers på utgivelser med andre - deriblant labelmate Arif. Litt mer dyptgående søk avslører at hun har turnert med svenske Cherrie og spilt på Øya.

Nå er elleve spor lange «Qoyskayga» ute. Tittelen er somalisk og betyr «familie» – et tema som går igjen i tekstene hennes.

MUSTISK: Musti hadde ikke sluppet en eneste låt som soloartist før debutalbumet «Qoyskayga» kom ut fredag. Foto: Kristine Wathne
MUSTISK: Musti hadde ikke sluppet en eneste låt som soloartist før debutalbumet «Qoyskayga» kom ut fredag. Foto: Kristine Wathne Vis mer

Selvtillit og sårbarhet

«Gro Harlem Brundtland, jeg er next» rapper Musti i låta som bærer navnet til Norges første kvinnelige statsminister.

Linja demonstrerer stor selvtillit fra den unge rapperen, som ikke står tilbake for bredbeinte skrytepartier.

Men tekstene avslører også at selvtilliten ikke har kommet «rekandes på ei fjøl».

Mustis superstyrke er nemlig kombinasjonen av voldsom selvtillit og utleverende tekster. I likhet med nevnte Arif viser hun seg som en spennende historieforteller, og «legger alle kort på bordet, gjemmer ingen under», som hun selv rapper på «krig».

Vi får bli med på fritidsklubben, vi får høre om foreldre som unngår barnevern og politi, om å måtte «vokse opp tidlig på grunn av situasjoner».

Platas sterkeste låt, med fullt utslag på frysning-radaren.

«krig» er ikke alene om å skinne på «Qoyskayga». Åpningslåta «meg selv» er et übercatchy elsk-deg-selv-anthem, der Musti demonstrerer komboen selvtillit/sårbarhet på ypperlig vis.

Lekne «lion king» er garantert en live-vinner, mens kjærlighetslåta «ok rosa blomst» er perfekt timet til valentines-sesongen. Vedder en hjerteformet sjokolade på at amorøse rapfans sender denne i innboksen til sin utkårede på fredag.

Uanstrengt flyt

I intervjuer har Musti trukket fram norgesaktuelle Stormzy og snakket om inspirasjonen fra britisk rap, noe som har smittet over på lydbildet til «Qoyskayga».

Som rapper har Musti en flyt som er energisk og tidvis aggressiv – men samtidig uanstrengt. Hun deltar heldigvis ikke i VM i kjapp-rap, men skrur ned tempoet slik at tekstene får skinne slik de fortjener.

Ikke alle låter er like sterke.

«ustoppelig» blir for monoton til å etterlate noe særlig inntrykk. Verken produksjon eller tekst «river» på noe vis. Heller ikke Finnebassen-samarbeidet «ansvar» blir noe mer enn en streit rapballade, elegant produksjon til tross.

Bylarm-aktuell

Enkelte svake spor er imidlertid lett å tilgi. At debutalbumet til en 18-åring har en så høy gjennomgående kvalitet og ikke minst personlig signatur, er sjelden.

Hvis liveshowet holder det plata lover, kan Musti fort blåse opp på Bylarm i slutten av måneden.

Forhåpentligvis er det ikke bare kattemat og hundesenger som dukker opp når du googler henne i framtida.

Denne kommende rapstjerna fortjener dine søkerklikk – og dine ører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer