Filmanmeldelse: Joachim Triers «Verdens verste menneske»

Hun imponerer stort

Joachim Trier har laget et nytt og lekent kjærlighetsbrev til Oslo, som viser hvor vanskelig det kan være å finne seg selv gjennom andres blikk.

UTROSKAP? Julie (Renate Reinsve) krasjer en bryllupsfest og flørter med Eivind (Herbert Nordrum), selv om hun egentlig er sammen med Aksel (Anders Danielsen Lie). Foto: SF STUDIOS / OSLO PICTURES
UTROSKAP? Julie (Renate Reinsve) krasjer en bryllupsfest og flørter med Eivind (Herbert Nordrum), selv om hun egentlig er sammen med Aksel (Anders Danielsen Lie). Foto: SF STUDIOS / OSLO PICTURES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det høres ut som tittelen på en nokså streit romantisk komedie, men når Joachim Trier har regi, forventer vi noe litt annet. Det får vi også.

«Verdens verste menneske» kommer ikke på norske kinoer før i oktober, men i går hadde den verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes, der den deltar i konkurranseprogrammet.

I forrige uke ble den vist i en uvanlig folksom kinosal med norske anmeldere, alle underlagt streng sperrefrist, som for å understreke begivenheten. Filmen er den tredje og siste i rekka av Triers Oslo-baserte spillefilmer, som startet med brakdebuten «Reprise» i 2006 og fortsatte med genierklærte «Oslo 31. august» i 2011.

Eskil Vogt har vært med på manussida på alle tre, og flere skuespillere går også igjen. Først og fremst Anders Danielsen Lie, som hadde hovedrollen i begge de to første, men som denne gangen inntar birollen som den eldre kjæresten til hovedpersonen Julie (Renate Reinsve).

Mulighetenes forbannelse

Hun nærmer seg 30, står på terskelen til det etablerte voksenlivet, men kvier seg. Etter å ha byttet studier to ganger, fra medisin til psykologi til fotografi, jobber hun i bokhandel og har ennå ikke funnet ut hvor hun vil i livet. «Hva venter du på, sånn helt konkret?» spør Aksel (Danielsen Lie), som ønsker seg barn. «Jeg vet vel ikke!» roper hun, med desperasjonen til et menneske som har fått alle muligheter i fanget, og grepet dem, uten å vite hva hun egentlig skal gjøre med dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.