Hun kaller seg Karen Blixen

... akkurat som Karen Blixen brukte forfatternavnet Isak Dinesen. Maren M. Liland (16) ble månedens poet med et dikt om de tre valpene sine.

Maren bor på hybel i Bodø, der hun går allmennfag på Bodø videregående skole. Hun ønsker å bli journalist.

- Det er det eneste jeg kan komme på som jeg både liker og kan få betalt for, skriver hun.

På fritida spiller hun mye rollespill - når hun ikke leser, skriver eller er på nettet. Hun har skrevet dikt i rundt et år, og vært på Skolekammeret siden i vår.

- Jeg kalte meg Norne her før, men fant ut at jeg heller ville ha et «normalt» navn, og byttet til Karen Blixen, sier hun. Se for øvrig et bilde av den virkelige Karen Blixen nederst i artikkelen.

Ny i verden

Septemberdiktet «Til de tre; Ravn, Varg og Ragg» skrev Maren til ære for hunden Reànne (samisk for grå) og hennes tre små valper; Ravn, Varg og Ragg.

- Diktet beskriver hvordan det er å være ny i verden, men også valpenes egne personligheter. Ravn ser ganske skummel ut til tider, er ganske vilter av seg, men snill som et lam til vanlig. Varg er en rabagast, men når han først er rolig, da er det umulig å få fart på ham før han er helt uthvilt. Ragg er den lateste av dem alle, og den feiteste, siden han sover nesten hele dagen.

Maren har nå gitt bort Ravn og Ragg, men til høyre ser du et bilde av Varg.

Les diktet: «Til de tre; Ravn, Varg og Ragg»

RAVN

beksvart

men på samme tid

snehvit

som ulv i fåreklær

i landet

av honning og melk

VARG

illsint

i lynets tegn

sover han

glimtvis

er han

overlevende

RAGG

trengende

i tilværelsen

er vi alle

før øynene blir slått på

Jurybegrunnelsen: Tre rare valper har vi fått...

Spenstige dikt er alltid kontante, aldri slapt pratende. Utvidelser og assosiasjoner skal settes i gang av dette konsentratet. Ikke av uendelige forklaringer.

Sånn er dette ordknappe og upretensiøse diktet. Navnene blir stående som personlighetsetiketter og viser - vi har ikke sagt bevisst - til norrøn mytologi: Ravn, Varg. Odins svarte ravner: Ser alt. Er overalt. Fenrisulven: Har det kult ved Ragnarokk. Ingen moroklump. Og til gammeltestamentlige fortellinger: De lever, i hvert fall foreløpig, i landet som flyter av melk og honning. Så Ravn, Varg og Ragg bør ikke klage.

Poeten er i tillegg fortellerteknisk og grafisk bevisst: Av tre fenomener er det det siste (Ragg) som skiller seg ut (loven om bakvekt). Mangelen på store bokstaver og skilletegn kombinert med de konsise utsagnene, er i en slik sammenheng appetittvekkende. Vi er kort sagt sugne på flere kraftfylte dikt fra septemberpoeten!

For juryen:
Kristian Rishøi

VARG: «illsint / i lynets tegn» og glimtvis overlevende, skriver Maren om denne valpen.
TILBAKE TIL DANMARK:</B> Den danske forfatteren Karen Blixen er berømt for erindringsboka «Den afrikanske farm» fra tida i Afrika. Her gir hun sin mor Ingeborg en kjøretur i den lyseblå sportsbilen «Henry» i 80-årsgave. Inni bilen sitter «Isak», en dukke ikledd sjåførklær. Året er 1936.
KALTE SEG KAREN BLIXEN: Men bak det forfatternavnet skjulte Maren M. Liland (16) seg. Hun bor på hybel i Bodø.
BIKKJEDIKT: Maren ble månedens poet for september med diktet om de tre hundene Ravn, Varg og Ragg.