LISBETH? Rooney Mara er et av de nye navnene som nevnes som aktuell til å spille Lisbeth Salander. Her er hun på premieren til skrekkfilmen «Nightmare on Elm Street»i april i år. Foto: SCANPIX / AFP / GABRIEL BOUYS
LISBETH? Rooney Mara er et av de nye navnene som nevnes som aktuell til å spille Lisbeth Salander. Her er hun på premieren til skrekkfilmen «Nightmare on Elm Street»i april i år. Foto: SCANPIX / AFP / GABRIEL BOUYSVis mer

Hun kan bli Lisbeth Salander

Tester fem ukjente jenter. Hvem er din favoritt?

|||(Dagbladet): Ellen Page, Mia Wasikowska og Carey Mulligan har hittil vært de heteste tipsene når det gjelder hvem som skal spille Lisbeth Salander i de amerikanske versjonene av Stieg Larsson-filmene. Men nå tester Sony Pictures ifølge ryktene ut fem unge, nye skuespillere i håp om å finne den perfekte Salander.

Alle er relativt ubeskrevne blad, og den som blir valgt vil få en formidabel oppsving på karrieren.

KAN BLI SALANDER: Emily Brownng er mest kjent fra barnefilmen «Lemony Snicket's A series of unfortunate events». Her er hun på premieren i 2004.  Foto: SCANPIX /REUTERS/Matt Dunham
KAN BLI SALANDER: Emily Brownng er mest kjent fra barnefilmen «Lemony Snicket's A series of unfortunate events». Her er hun på premieren i 2004. Foto: SCANPIX /REUTERS/Matt Dunham Vis mer

Ryktene ble først nevnt på nettstedet Deadline tirsdag, og ble gjentatt, og med flere opplysninger, av bloggeren Anne Thompson hos Indiewire i går.

Skrekkfilm-jenter
De fem jentene er Emily Browning, Rooney Mara, Sarah Snook og Sophie Lowe, samt en ifølge bloggeren uidentifisert fransk skuespiller.

Australske Emily Browning (21) er den mest erfarne av dem. Hun er kjent for mange nordmenn som Violet Baudelaire i «Lemony Snicket's A series of unfortunate events» (2004), samt i skrekkfilmen «The Uninvited» fra i fjor.

KAN BLI SALANDER: Sophie Lowe. Foto: MATRICS MANAGEMENT
KAN BLI SALANDER: Sophie Lowe. Foto: MATRICS MANAGEMENT Vis mer

Amerikanske Rooney Mara (25) har spilt i flere mindre filmer og amerikanske TV-serier, og har blant annet en rolle i den nye «Nightmare on Elm Street», som får norgespremiere i løpet av året.

Sarah Snook og Sophie Lowe (20) er også australske. Snook har spilt i filmene «Sleeping Beauty» og «Sisters of War», som begge får premiere neste år. Lowe har spilt i den australske filmen «Road Kill», samt «Blame» og «One of Us», som ennå ikke har hatt premiere.

KAN BLI SALANDER: Sarah Snook. Foto: THELOOP.COM.AU
KAN BLI SALANDER: Sarah Snook. Foto: THELOOP.COM.AU Vis mer

Den første amerikanske filmen basert på Stieg Larssons bøker, «The Girl With the Dragon Tattoo», får premiere 21. desember neste år. Det er ennå ikke klart hvem som skal spille den andre hovedrollen som journalist Mikael Blomkvist, men Daniel Craig skal være svært aktuell.

Ebok-milepæl
Ifølge Entertainment Weekly omtaler Sony-formann Amy Pascal rollen som «den alle kvinnelige skuespillere i verden vil ha». Kanskje ikke så rart med tanke på den kollossale interessen for Stieg Larssons bøker i USA.

I går kom også nyheten om at han har nådd én million solgte e-bøker. Dermed følger han etter den svært populære James Patterson, som tidligere har nådd en millioner-merket, ifølge USA Today.

De tre bøkene i Millennium-trilogien ligger på de tre første plassene på nettbutikken Amazons liste over de mest solgte e-bøkene. Den første boka, «The Girl With the Dragon Tattoo», er Amazons mest solgte bok til lesebrettet Kindle gjennom tidene, ifølge nettstedet.